Lokalna samouprava

Rođene prve bebe u pirotskom porodilištu, za sada tri mališana, dva dečaka i devojčica

Statistički trend depopulacije prošle godine je još nepovoljniji nego ranijih godina

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić danas je po tradiciji, sa direktorom JP Vodovod i kanalizacija Zoranom Nikolićem i direktorom Opšte bolnice Pirot dr Goranom Petrovićem, obišao pirotsko porodilište gde je čestitao svim majkama Novu godinu, ali i svim mališanima, bakama i dekama. Bebama koje su rođene u Opštoj bolnici Pirot, a ima ih ukupno tri – dva dečaka i devojčica, doneti su pokloni, a pokloni su doneti i za bebe koje će se tek roditi na početku 2023. godine.

-Mi se trudimo da Pirot bude dobro mesto za život i da to pokažemo delima, ali najveći izazov sa kojim se suočava ne samo Pirot i Srbija, već i sve zemlje Zapadnog Balkana jeste depopulacija. Mi moramo sve da usmerimo ka tome da nas više ima, jer ako nas nema, onda džaba radimo i bazene, otvorena kupališta, rekonstruišemo bolnice… Mislim da je Pirot dobro mesto za život i da treba da nas ima više. Mi ćemo tokom ove i sledećih godina više razgovarati o populacionoj politici. Tokom januara ćemo sagledati sve podsticaje koje ima i grad i država, ali mislim da ti podsticaji nisu okidač za rađanje-kazao je gradonačelnik Vasić. Vasić je, komentarišući neveselu statistiku broja beba koje su rođene u prošloj, u odnosu na preprošlu godinu, konstatovao i da je 75 beba rođeno u drugim gradovima od roditelja koji su iz Pirota. 

U Pirotu rođena 91 beba manje u prošloj, u odnosu na preprošlu godinu

Dr Vladan Đurov, načelnik Porodilišta kazao je da je u Opštoj bolnici Pirot rođeno 356 beba u toku 2022. godine.

-To je u odnosu na 2021. godinu – 84 beba manje. Primetno je da godinama konstantno opada broj novorođenih beba, prošle godine je bilo 55 beba manje a ove godine je naglo vidljiv pad. Najviše se primećuje u opštini Pirot – 91 beba je manje nego prethodne godine, dok ostale opštine, poput Dimitrovgrada i Babušnice, imaju veći broj beba. U Dimitrovgradu je rođeno 16 beba više, u Babušnici pet, a Bela Palanka ima takođe negativan saldo – 14 beba manje u odnosu na 2021. godinu. Prva beba koja je rođena ove godine, jutros, je dečak, 3860 grama težine, majka iz Pirota,  rođeno je još jedno muško dete  3960 grama težine i malopre se rodila jedna devojčica isto iz Pirota-kazao je dr Đurov.

Direktor JP Vodovod i kanalizacija Zoran Nikolić kazao je da Vodovod kao društveno odgvorona firma pomaže sve akcije koje su od značaja za Pirot.

-Mi ćemo se truditi da taj trend nastavimo, ali se nadamo da će nas biti više jer sve što se radi radi se zbog mladih naraštaja-kazao je Nikolić.

Direktor Opšte bolnice Pirot dr Goran Petrović naglasio je da se nada da će se negativni podaci o broju novorođenčadi popraviti naredne godine.

-Želim da se zahvalim Gradu Pirotu na nesebičnoj pomoći Opštoj bolnici Pirot, znatna sredstva se ulažu za poboljšanje uslova i tretmana pacijenata, takođe, Grad Pirot je, u okviru projekta rekonstrukcije bolnice, u saradnji sa Regionalnom deponijom Pirot, opredelio čak skoro 8.5 miliona dinara za nabavku novih dušeka, posteljina i drugih neophodnih stvar, a biće nabavljena i značajna medicinska sredstva koja su nam neophodna u svakodnevnom radu a za čiju nabavku mi ne dobijamo sredstva od Ministarstva zdravlja-kazao je direktor Petrović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker