Gradska hronikaReportaža

Robert Ilić: Oprez u kanjonima!

Licencirani planinski vodič iz kluba PK “Vidlič” u Pirotu Robert Ilić, apeluje na sve zaljubljenike u prirodu, da ovih vrelih dana budu oprezni prilikom boravka u prirodi, naročito u kanjonima Visočice, Toplodolske reke, Vladikinih ploča i Jerme! Razlog je, veliki broj gmizavaca, tačnije zmija, među kojima je puno šarki i poskoka.

pirot, licencirani vodic robert ilic na terenu

-Ova sezona je odgovarala pojavi velikog broja gmizavaca, pa otuda i potreba da ljudi, naročito berači bilja, pečuraka, pecaroši i izletnici koji borave u prirodi,  budu dodatno oprezni kako ne bi , doživeli neprijatna iskustva-kaže u izjavi za Pirotske vesti Ilić.

pirot, sarkaa spremna za napad

On podseća da na našoj teritoriji  žive i dve vrste otrovnica, a to su šarka i poskok. Reč je o zmijama dužine do šezdesetak santimetara, koje ne napadaju ljude, ali u samoodbrani reaguju veoma žestoko.  Njegovi praktičnio saveti, kako da se ponašate u prirodi su sledeći:

-Kao prvo nikad ne idite bez poludokih cipela ili ćizama. Takođe je poželjno da se ne ide u kratkim pantalonama. Obavezno nosite neki štapić kojim  se razrgrće šuma ili suva trava pre nego što golom rukom krenete da uberete  cvet ili gljivu. Ne zavlačite gole ruke ispod kamenja, pre nego što se ne uverite da je ispod čisto.

DSCN7939

Ako se penjete uz stenu obavezno pogledajte gde stavljate ruke. Takođe, prilikom naslanjanja na drvo ili hvatanja za neku granu bacite pogled uvis i  pogledajte površinu  o koju se oslanjate ili za koju se hvatate. Izbegavati kretanje kroz kamenjar i duboku travu. Nikako ne puštajte decu ili suprugu, da  stazom idu ispred vas. Vodite računa o tome gde obavljate fiziološke potrebe-precizira Ilić, uz konstataciju da su svi ovo tereni daleko od grada, odnosno lekara i da je zato oprez neophodan.

sarka

Prirodu treba voleti, zaključuje on, ali je treba i poštovati, kako bi ste uživali u njenim lepšotama-zaključuje ovaj vrsni poznavalac  Stare planine i njenih ćudi.Osim toliko pominjanih otrovnica na našem prostoru žive i smukovi, koji su neuporedivo veći od  otrovnica, ali su bezopasni po ljude.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker