Lokalna samouprava

Rezultati popisa poljoprivrede 2023. biće osnov za kreiranje održive agrarne politike

Nakon sprovođenja Popisa poljoprivrede 2012. godine i Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava 2018. realizacija Popisa poljoprivrede 2023. obezbediće kontinuitet u prikupljanju  strukturnih podataka iz oblasti poljoprivrede. Ovim popisom dobija se sveobuhvatni, međunarodno uporedivi pregled struktirnih karakteristika nacionalne poljoprivrede, kao i osnov za kreiranje održive agrarne politike.  Rezultati Popisa poljoprivrede 2023. omogućiće i ažuriranje okvira za sprovođenje redovnih statističkih istraživanja usklađenih sa međunarodnim standardima, koja zajedno sa strukturnim istraživanjima, predstavljaju okosnicu sistema statistike poljoprivrede.

U Pirotu je, kao i u ostatku Srbije, formirana tročlana komisija koju čine dva predstavnika lokalne samouprave i jedan opštinski koordinator iz Zavoda za statistiku. Vesna Lazarević, član komisije, objašnjava da su jedinice posmatranja u ovom popisu poljoprivredna gazdinstva bez obzira na status odnosno porodična gazdinstva, gazdinstva pravnih lica i preduzetnika. Adresar poljoprivrednih gazdinstava formiran je uparivanjem evidencija iz različitih izvora, Statističkog registra poljoprivrednih gazdinstava, Statističkog poslovnog registra, Registra poljoprivrednih gazdinstava Ministarstva poljoprivrede i rezultata Popisa stanovništva 2022. godine.

Iz Gradske uprave apeluju na građane koji su obuhvaćeni popisom da se odazovu jer je to zakonska obaveza  a predviđene su i sankcije za one koji ne odgovore. Tajnost podataka je zagarantovana, podaci će se koristiti samo u svrhu popisa.

Tokom Popisa poljoprivrede prikupljaće se podaci o gazdinstvima, zemljišnom fondu, kategoriji korišćenja poljoprivrednog zemljišta, podaci o radnoj snazi, podaci o broju stoke dok će podaci o organskoj proizvodnji i primenjenim merama ruralnog razvoja,bitipreuzeti iz administrativnog izvora – evidencije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Podaci o navodnjavanju  površine pod usevima, načinu držanja stoke, obradi zemljišta, upotrebi đubriva, poljoprivrednim objektima, mehanizaciji  i opremi, biće prikupljeni na uzorku.

Podaci će se prikupljati metodom intervjua od 1. oktobra do 15. decembra.

U toku je prijava za popisivače, na teritoriji Srbije će biti potrebno 3000 popisivača a u Pirotu 24. U GU Pirot kažu da je interesovanje veliko i da se zainteresovani popisivači mogu prijaviti do 21. avgusta u 20 sati.

Rangiranje kandidata za popisivače za obuku vrši se prema bodovima ostvarenim prijavom i na intervjuu. Konačna lista kandidata koji se pozivaju na obuku biće objavljena 07. septembra 2023. godine na sajtovima Zavoda, na sajtovima opština i na vidnom mestu u sedištima Popisnih komisija.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker