Reportaža

Svetac prikazan sa životinjskom glavom

U Sukovskom manastiru nalazi se veoma retka freska na kojoj je jedan svetitelj- Sveti Hristofor prikazan sa psetolikom glavom.

O Svetom Hristoforu govori se i u Žitijama svetih gde se navodi da postoje legende po kojima je Sveti Hristofor bio psetolikog izgleda i da je živeo u zemlji ljudoždera. Bio je veliki borac za hrišćanstvo, a stradao je 249. godine za vreme cara Dekija. Car je na sve načine pokušao da ga pokoleba u njegovoj hrišćanskoj veri i odvrati od hrišćanstva. _DSC6163_resize

 

Po rečima monaha Teofila, iz Sukovskog manastira, između ostalog, car je pokušao Svetog Hristofora da pokoleba i na taj način što mu je slao bludnice koje su trebale da ga zavedu i odvoje od Hrista, međutim, Sveti Hristofor je bludnice preobratio u hrišćanke i uspeo da ih odvrati od idolopoklonstva.

-Manastir Presvete Bogorodice, koji je u narodu poznat i kao Sukovski manastir,   sagrađen na temeljima svetinje iz 4. veka. Postoje neke brošure koje svedoče o tome. U 7.veku je ovde bila episkopija, a na jednoj mapi iz 1020. godine pominje se ovaj manastir što je dokaz da je ovo bio duhovni centar celog kraja. Što se tiče novije istorije, obnova je počela 1875. godine kada je jedan Turčin, nakon čudesnog isceljenja njegovog sina, poželeo da obnovi manastir. Dobio je za to dozvolu i iz Istanbula i to fermanom čiji prevod čuvamo u arhivi. Za samo dve godine crkva je obnovljena-kaže monah Teofil za Pirotske vesti.

_DSC6083_resize

 

Sukovski manastir danas je pravi biser Malog Jerusalima, kako je Pirot poznat u hrišćanskom svetu, pa ga posećuje sve veći broj turista, naročito vernika iz susedne Bugarske, ali i iz cele Srbije.

asdf

 Krajem jula na reci Jermi, odmah pored manastira održano je i masovno kršenje kada je hrišćansku veru primilo četrdesetak meštana ovog kraja.

_DSC6138_resize

Prošlog meseca organizovano je i besplatno masovno venčanje za mlade bračne parove koji se nisu venčali u crkvi._DSC6106_resize

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

2 Comments

  1. Fotografije koje prate članak su odlične, naročito mi se sviđa dečak i muškarac (otac).

    Postoje još par zanimljivih legendi koje govore o Sv. Hristiforu. Jednu od njih sam daleke 1997. godine čuo od starijeg monaha iz Sukova (mislim da se zove Antonije i već duže ne boravi tamo). Po njegovoj priči, Hristifor je bio mladić neobično velike snage koji je u potrazi za gospodarem kojem bi služio prvo naišao na Satanu koji se uplašio od krsta i pobegao, da bi posle naišao na Hrista-dečaka. Sin Božji je zatražio da ga Hristifor prenese preko reke što je ovaj i učinio. Međutim, primetio je da je Dečak neobično težak i rekao mu da ima utisak da nosi čitav svet na ramenima na šta mu je Hrist odgovorio da, zapravo, nosi Stvoritelja tog sveta. Doslovan prevod njegovog imena na srpski je Hristonosac.

    Što se tiče ostalih priča monaha i monahinja po našim manastirima nažalost ni 80% nisu tačne, pa tako i “činjenice” o starosti manastira koji navodno doseže do 4. veka (potvrda nema). Mitropolija u Sukovu u 7. veku lepo zvuči, ali nema baš nikakvih dokaza osim želje da se mesto učini drevnim i važnim. Uz to, ne postoji nikakva mape iz 1020. godine na kojoj je ubeležen manastir ili Sukovo. Vreme gradnje crkve je dostupno svima i može se videti uklesano sa spoljne strane na severnom zidu.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker