Lokalna samouprava

Renoviranje Parohijskog doma u Pazarskoj crkvi pri kraju, završetak radova u oktobru

Parohijski dom u dvorištu Hrama “Rođenje Hristovo” u Pirotu nije sadržajnije renoviran od svoje izgradnje 1935. godine do nedavno, kada je počela njegova restauracija. Do sada je rekonstruisan donji deo objekta, podrumske prostorije i sistem za grejanje, zamenjena je krovna konstrukcija i stolarija, a u toku je završna faza renoviranja kaže, Dragan Krasić, predsednik Crkvene opštine Pirot.

Prema planu ove godine bi trebalo da bude završena rekonstrukcija Parohijskog doma, kaže Krasić. U toku su unutrašnji radovi, postavljanje nove elektroinstalacije i preuređenje prostora, a uskoro će početi i obnova spoljašnjeg omotača zgrade. To će biti klasičan Parohijski dom za sveštenike, bez stanova.

“Imaćemo jednu veliku salu za prijeme u kojoj će se povremeno izvoditi male književne večeri, razgovori o crkvenim običajima, predavanja o pravoslavlju, razmena iskustva i slično. Ovo što sada vidite radi se o završnim radovima. Stolarija je postavljena prošle godine, sada se radi na unutrašnjem uređenju. Imaćemo jednu kancelariju za sveštenike, veliku za prijeme i jednu za vladiku. Ujedno će biti rekonstruisana fasada i dobiti izgled iz 1935. godine. Sve se radi prema odobrenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, s obzirom da je Crkva i crkvena porta pod zaštitom Zavoda. Radi se sporo jer sve mora da bude u skladu sa zahtevima Zavoda za zaštitu spomenika kulture” – kaže Krasić.

Ove godine iz budžeta grada izdvojeno je oko 6 miliona dinara za završne radove na Parohijskom domu koji bi trebalo da budu gotovi do sredine oktobra. Jedna od većih aktivnosti, kaže Krasić, je rekonstrukcija ikonostasa koja je uveliko u toku, jednog od najlepših u Evropi, za šta će trebati podosta para pa je pozvao sve ljude koji mogu da prilože odgovarajuća sredstva da se odazovu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker