Lokalna samouprava

Rekordnih 2,5 milijardi dinara u budžetu Pirota – Čak 20 posto sredstava namenjeno investicijama

Na današnjoj sednici Gradskog veća usvojen je predlog o izmenama i dopunama budžeta grada Pirota za 2022. godinu. Naime, reč je o najvećem rebalansu do sada, odnosno, preraspodeli sredstava u iznosu od oko 627 miliona dinara. Od tih para, skoro 500 miliona dinara, kao nenamenski deo, iskoristiće se za investicije. Inače, budžet grada Pirota za 2022. godinu dostigao je rekordnu cifru od oko dve i po milijarde dinara.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, podsetio je da je krajem 2021. godine najavio ovako veliki iznos sredstava u rebalansu, s obzirom na realizaciju prošlogodišnjeg budžeta. Prihodi i rashodi su se dobro ostvarivali, a usledila je i značajna pomoć Ministarstva finansija od 120 miliona dinara, što je direktno povećalo rebalans za skoro trećinu od nenamenskog dela.

“Rekordan budžet za grad Pirot, 2,5 milijardi dinara i 627 miliona rebalans. Od toga je preko 200 miliona namenskih i deo sredstava koji smo preneli iz prošle godine, tačnije namenski “višak” je 101 milion, a prenete obaveze sa ugovorima iz prošle godine 116 miliona dinara. Sve ostalo je nenamenski “višak” koji smo raspodelili mahom za investicije. Duplirali smo fond za održavanje putne infrastrukture, obezebedili novac za rekonstrukciju mnogih ulica u gradu i selima, za izgradnju poligona 60 miliona dinara, dosta veliki novac smo obezbedili za vrtić, dodatna sredstva od preko 31 milion dinara, blizu 50 miliona za rešavanje imovinsko pravnih odnosa, sagledali smo zahteve korisnika, bukvalno sve.  Ali ono što je najveća vrednost rebalansa to je da je najveći deo novca za investicije. Čuli ste da je 20 posto od ukupnog budžeta namenjeno za investicije, preko 500 miliona dinara ove godine” – izjavio je Vasić.

On je još rekao da je 7 miliona opredeljeno za crkvene zajednice, pre svega za rekonstrukciju ikonostasa, zatim za “Komunalac” i “Vodovod” po 10 miliona dinara dodatnih sredstava, a za JP za planiranje i uređivanje građevinskog zemljišta 4 miliona. Rekordnih 2,5 milijardi dinara u budžetu Pirota, a čak 20 posto sredstava namenjeno je investicijama. Vasić očekuje da će svi poslovi, kao i prošle godine, efikasno biti realizovani.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker