Gradska hronika

Rekordni vodostaji u pirotskom kraju nakon naglog topljenja snega. Poplavljena dvorišta i podrumi u kućama pored kanala Rogoz

Sve raspoložive ekipe Komunalca, Vodovoda, kao i mehanizacija preduzetnika je na terenu od noćas

Vodostaji na vodotokovima u piroskom kraju, nakon dva dana neprestane kiše i naglog topljenja snega zbog visokih temperatura na rekordnom su nivou, a u naselju Rogoz voda je ušla u veliki broj podruma i dvorišta. Sve raspoložive ekipe Štaba za vanredne situacije su na terenu od noćas. Poplavljeni su podrumi i u Prisjanskom naselju, a reke su se izlile i u okolnim selima poput Sukova, Blata, kao i na ulazu u grad na putu prema Barje Čifliku. Brojni putevi ka selima, poput puta ka Toplom Dolu, a po izveštajima od jutros i put ka selu Vlasi, neprohodni su zbog odrona.

foto Miljana Denčić

Kako je Pirotskim vestima kazao gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, stanje vodotokova je gotovo na istorijskom maksimumu.

-Od jutros imamo izveštaje naših ljudi sa terena da je voda ušla u dvorišta i podrume u naselju Rogoz. Imamo izveštaje i iz Gradskog vodovoda da je vodosnabdevanje uredno u gradu, iako je na izvorištu Krupac rekordno zamućenje pa bi, da nije izgrađeno postrojenje za prečišćavanje vode u Berilovcu, voda u tijabarskom delu grada bila zamućena iznad dozvoljenih granica. Situacija bi bila neuporedivo gora da svih proteklih godina nismo uložili mnogo rada i truda u čišćenje kanala u pirotskom kraju, posebno kanala Rogoz-kazao je Vasić za Pirotske vesti i dodao da se tokim dana očekuje smirivanje situacije.

Kako je za Pirotske vesti kazao zamenik gradonačelnika Miloš Colić, sve raspoložive ekipe su na terenu.

-Apelujemo na ljude da budu prisebni, elementarna je nepogoda, sve ekipe su na terenu od noćas. U Poljskoj Ržani je bilo vrlo kritično, ali smo uspeli da zatvorimo kanal sa strane držinskog puta pa smo smanjili nadolazak vode i tu je trenutno ta velika opasnost otklonjena. On se izliva i preti da poplavi kuće. U Rogozu su poplavljena dvorišta i podrumi, deo sela Blato poplaljen, put ka Držini onesposobljen. Angažovani su još noćas resursi Komunalca, Vodovoda i kanalizacije kao i preduetnici koji pomažu svojom mehanizacijom-kazao je Colić za Pirotske vesti.

Evo kakva je situacija u selu Sukovo.

Kanal Rogoz kod Amss.

 

Rano jutros put Komje Vlasi bio je neprohodan, a Jerma je veća nego ikad. Sudeći po izveštajima, bilo je i klizanja zemljišta.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker