Kultura

Rekordna godina za Muzej Ponišavlja po broju realizovanih projekata i broju prodatih ulaznica

Muzej ponišavlja završava ovu kalendarsku godinu sa oborenim rekordom po broju posetilaca kao i sa najvećim brojem realizovanih projekata koji su podržani od ministarstava. Plan iprogram za narednu godinu je pripremljen  kao i nove ideje sa kojima će ova ustanova kulture aplicirati na konkusrima. U saradnji sa lokalnom samoupravom u planu je intenziviranje aktivnosti I sadržaja na Tvrđavi koje bi mogle da budu atraktivne za posetioce.

Pet projktnih ideja Muzeja ponišavlja podržano je preko konkursa određenih ministarstava. Ministarstvo turizma i omladine  finasiralo je uvođenje wf u dvorištu i u prostorijama Muzeja. Sama oprema je, prema  rečima direktora, Saše Jovanovića, koštala oko 1.850.000 dinara a ukupna vrednost projekta, zajedno sa pratećim radovima iznosi 2,5 miliona.  “Ovo je prvi put da nam Ministarstvo turizma finasira projekat i to jedan ovako značajan za nas, ovo je vrlo kvalitetan wf kakv ima mali boroj muzeja i ustanova u Srbiji” kaže direktor Muzeja.

Četiri projektne ideje ove godine podržalo je Ministarstvo kulture. Jedan od projekata  je izložba ordenja iz bogatog fundusa Muzeja Ponišavlja, autorke, kustosa Mile Panajotović. Panajotovićeva je i autor knjige o odlikovanjima pirotskih ratnika i kluturnih poslenika koja bi ovih dana trebalo da izađe iz štampe. U Muzeju se čuva 199 odlikovanja. Vrednost ovog projekta je 540.000 dinara.

Za zaštitu tri dolapa  u Muzeju Ponišavlja isto ministartvo izdvojilo je  400.000. Autori ovog projekta su Aleksandar Repedžić i Jovan Kostić.

Projekat „Digitalni vodič, otvoreni muzej“  koji se odnosi na  izradu filma i  aplikacije   za pametne telefone, je treći projekat koji je podržalo Ministarstvo kulture. Vrednost je 500.000 dinara a realizuje se  u saradnji sa Matematičkim institutom iz Beograda

Četvrti projekat je  obilazk ustanova kulture u Babušnici,Beloj Palanci i Dimitrovgradu po terirtorijalnoj nadležnosti.  Kustori pirotskog muzeja bi svoje aktivnosti po ovom projektu trebalo da završe do 22. Decembra.

Ne samo po broju projekata već i po broju posetilaca ova godina bila je rekordna za Muzej Ponišavlja. Prodato je preko 6.000 ulaznica što je za oko 10% više u odnosu na prošlu godinu.

Planovi za narednu godinu su već spremni.   “Redovnim planom i programom defnisane su naše aktivnosti a apliciraćemo i na novim konkursima. Jedna od ideja sa kojom ćemo aplicirati se odnosi na svadbene  običaje u pirotskom kraju. Sa Mlekarskom školom planiramo da napravimo izložbu hlaba. Tu su i radionice sa decom  iz oblasti areheologije. Planiramo i jedan  film i etnološko terensko istraživanje” – kaže direktor Muzeja Ponišavlja, Saša Jovanović. On napominje da i naredne godine neće izostati manifestacije koje se već tradicionalno realizuju kao što su:  Dani evropske baštine,  Noć muzeja, Uskršnja izložba,  kao i učešće u Pirotskom letu i izdavačke aktivnosti.

Još jedan od ciljeva je da i naredne godine Muzej Ponišavlja privuče još više posetilaca i obori ovogodišnji rekord.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker