Kultura

Rekordna godina po broju posetilaca Muzeja Ponišavlja

U Muzeju Ponišavlja je u prvih 11 meseci ove godine prodato  5.425 ulaznica što je za 30% više u odnosu na rekordnu 2019. godinu  kada je prodato 4.347 ulaznica. Evidencija broja  posetilaca u Muzeju Ponišavlja vodi se od 2012. kaže direktor, Saša Jovanović i dodaje da je  cilj  da se do kraja kalendarske godine Muzej približi broju od 6.000 prodatih karata. „Biće verovatno nešto ispod 6.000,  što je svakako rekordan broj poseta  Muzeju. Zarada Muzeja od prodatih karata je oko 5% od ukupnih prihoda dok se ostatak novca obezbeđuje iz budžeta grada.

 

Karakteristično za ovu godinu je da je tokom cele godine bio ujednačen broj posetilaca. Vratili su se gosti iz regiona, najviše je gostiju iz Bugarske ali ima  i posetilaca iz drugih  zemalja, sa svih kontinenata,  ističe Jovanović.  Direktor Muzeja kaže da je posećenost Muzeja povezana sa brojem gostiju koji su ove godine došli u Pirot.

Prema informacijama iz Turističke organizacije Pirot je ove godine imao rekordan broj gostiju, sve veći broj turističkih organizacija u svojoj ponudi ima mini ture  sa obilaskom  Stare palnine, manastira u okolini Pirota i Muzeja Ponišavlja.  Jovanović smatra da bi još veća posećenost bila kada bi bilo  organizovanih dolazaka  dece iz drugih gradova  koja bi posetila Pirot pa samim tim i Muzej.

I ove godine bilo je značajnih projekata koje je Muzej Ponišavlja realizovao uz podršku Ministarstva kulture. U proteklih 11 godina  Muzej je  na ovaj način realizovao  25 projekata. Ove godine dva projekta su sufinansirana sredstvima Ministarstva kulture. Autor prvog projekta je argheolog Milica Ilić koja je organizovala radionice za decu u seoskim školama kako bi im se približie oblasti kulture, arheologije i rad Muzeja. Drugi projekat koji je sufinansiralo Ministarstvo kulture je izložba „Odeća po meri i vašoj želji“ koja je izazvala veliko interesovanje.

Umesto dvonedeljnog trajanja, zbog velikog interesovanja, izložba je bila otvorena tri nedelje.  Direktor Jovanović napominje da su i ljudi van Pirota bili zainteresovani da vide izložbu. „Izložba je bila uspešna, publici su  predstavljeni odevni predmeti iz bogate muzejske zbirke. Čak 90%  predmeta koji se čuvaju u depoima i ormarima Muzeja, nisu dostupni posetiocima.  Trudimo se da svake godine izložbama ili putem knjiga omogućimo našim sugrđanima da vide deo naše zbirke“ kaže Jovanović.

Izdavaštvo je treći segment poslovanja Muzeja ponišavlja ističe Direktor Saša Jovanović i napominje  da je ove godine iz  štampe izašlo drugo izdanje knjige „Ćilim slikovito pismo“ autorke Radmile Vlatković iz 2012. „Prvi tiraž je rasprodat, pa smo od osnivača dobili dodatna sredstva iz rebalansa tako da je ove godine izašlo i drugo izdanje te knjige“ objaššnjava direktor Muzeja Ponišavlja.  Druga knjiga, koja ovih dana izlazi iz štampe  je „Odeća po meri i vašoj želji“. U knjizi je obuhvaćen period od sto godina od 1887. do 1987. Ova izdanja se mogu kupiti u prodavnici Muzeja Ponišavlja, na ulazu,  a moguća je i kupovina narudžbenicom kao i u  knjžari Book bridge u Beogradu koja redovno uzma izdanja Muzeja ponišavlja.  Jovanović napominje da  od 2012. godine u okviru izdavačke delatnosti Muzej ima oko 40 autorskih izdanja.

Prema rečima direktora Muzeja Ponišavlja   gotov je plan  program za narednu godinu i čeka se usvajanje na poslednjoj ovogodišnjoj sednici Skupštine grada. “Imamo ideje za  programe za koje ćemo konkurusati kod ministarstva. Planiramo izložbu i knjigu o odlikovanjima kao i određene teme iz oblasti arheologije, konzervacije i etnologije” – najavljuje direktor Muzeja.

Od nove godine upravljanje tvrđavom će i formalno preći u nadležnost Muzeja Ponišavlja. “Tvrđava je renovirana, imamo dvadestetvoročasovno fizičko obezbeđenje, ulaz je besplatan ali nema kustosa za vođenje poseta osim u slučaju kada  dolaze   zvanične delegacije. Planiramo otvaranje prodavnice, dodatno uređenje, servisiranje a grad radi na osavremenjavanju unutrašnjosti tvrđave” kaže Jovanović.Srednjovekovna srpska tvrđava Momčilov grad

Od redovnih aktivnosti u planu je učešće na manifestacijama “Muzeji za 10” i  “Dani evropske baštine” I sedenjće koje će se održavati u okviru Pirotskog kulturnog leta.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker