Gradska hronika

Rekonstrukcija Tijabarske crkve

Fasada hrama Uspenje Presvete Bogorodice u Pirotu biće popravljena i kompletno uređena. Vrednost ovih radova je 3,3 miliona dinara. Radove finansira Grad Pirot i Eparhija niška.

DSC00284
Uređuje se spoljašnjost hrama Uspenje Presvete Bogorodie, od kupole do temelja. Radovi na uređenju fasade trebalo bi da budu završeni do Velike Gospojine, gradske slave, keže otac Nebojša Vujić.

DSC00292

– Skida se stara fasada, potom će biti nanesen novi malter, sledi gletovanje, farbanje, kao i popravka svih oluka na samom objektu. Veći deo radova je završen, a jedan deo tek treba da bude urađen, nadam se tokom sledeće godine. Ostaje da se uradi cokla, pločice u tremu hrama, delovi fasade sa južne i severne strane – kaže otac Nebojša Vujić, starešina Tijabarske crkve.

DSC00289

Fasada Tijabarska crkva poslednji put je rekonstruisana pre skoro 30 godina. Nedavno su počeli radovi na uređenjeu ove crkve. U prvoj fazi postavljene su elektro instalacije i zamenjeni su prozori na crkvi, a u drugoj je sređen pod i uveden je sistem podnog grejanja. Treća faza podrazumeva uređenje spoljašnosti crkve, a potom bi trebalo da se kompletno opremi i uredi i unutrašnjost hrama.

DSC00290

– Uz pomoć blagočestivih vernika dobrim delom smo završili sa uređenjem unutrašnjosti crkve, a nadamo se da će naš narod podržati i pomoći da što pre završimo i preostale radove. Problematičan je zvonik, ostaje da se uredi dvorište, ograda i parohijski dom. Nadamo se da ćemo za 5 do 7 godina srediti celi kompleks onako kako bi trebalo da bude uređen jedan verski objekat.

DSC00291

Iz gradskog budžeta izdvajaju značajna sredstva za finansiranje crkava na teritoriji grada, kaže Bojan Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika za vanprivredu.

– Iz budžeta Grada 5 miliona dinara namenjeno je finansiranju crkava. Izvode se i radovi na rekonstrukciji Pazarske crkve i restauraciji fresaka  u ovom hramu, koji se, takođe, finansiraju iz budžeta – izjavio je Ranđelović.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker