Reportaža

Rekonstruisaće se bedem i kula rimskog Turesa(VIDEO)

Otkrića na arheološkom lokalitetu na Kaleu u centru Pirota prevazišla su sva očekivanja arheologa, pa će po rečima direktorke Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša Elene Vasić Petrović, delovi bedema i jedna kula utvrdjenja rimskog Turesa biti delimično rekonsturisani nakon čega će postati dostupni javnosti.

U ekskluzivnom intervjuu Pirotskim vestima direktorka Vasić Petrović kaže da će bedem i jedna kula nekadašnjeg utvrđenja koje se nalazilo u rimskom Turesu, biti delimično rekonstruisani kako bi na taj način postali dostupni javnosti i turistima.

-Moram da priznam da je ovo što je sada otkriveno premašilo sva naša očekivanja jer crteži koje smo posedovali zapravo nisu sagledavali realnu sliku već su nalazi još značajniji nego što se pretpostavljalo. Za nekoga ko se ovom problematikom bavi duži niz godina ovo je zaista veliko otkriće i nadam se da ćemo uspeti da na pravi način odgovorimo ovom izazovu i da sve što je otkriveno prezentujemo i pokažemo još jednom da Pirot ne sadrži samo sadržaje iz srednjovekovnog perioda, odnosno tvrdjavu koja jeste očuvana u većoj meri, već i da je grad iz antičkog perioda bio jedna ozbiljna struktura, veliko naseljeno mesto sa jakim utvrdjenjem, velikim podgradjem. Sada već polako možemo da kažemo da se sklapaju kockice tog antičkog perioda i antičkog grada. Kada sve što sada znamo složimo na mapu Pirota dolazimo do činjenice da u prečniku od 500 metara od lokaliteta o kome govorimo mi imamo i antičko podgradje i nekropolu što znači da je Pirot u to doba bio nešto mnogo više od obične stanice za smenu zaprege i konja, kao što se do sada pretpostavljalo, već je bio jedno ozbiljno naselje i urbani centar-kaže direktorka Vasić Petrović.

Direktorka dodaje da je sve što se trenutno radi rezultat dugogodišnje dobre saradnje Zavoda i lokalne samouprave u Pirotu.

-Ovo što se sada radi jeste rezultat dugogodišnje dobre saradnje Zavoda sa lokalnom samoupravom u Pirotu i moram da pomenem i kolege, arhitekte, konzervatore, koji značajno doprinose da se u Pirotu svo nasleđe, a posebno ovo koje se tiče arheologije tretira na potpuno drugačiji način u odnosu na druge delove Srbije. U tom smislu, ovo je zaista dobar primer kako treba čuvati nasleđe-kaže direktorka Vasić Petrović.

elena vasic petrovic

Ona kaže da bedem i jedna kula treba da se rekonsturišu tako da se nađu iznad zelenih površina, uz postavljanje informacione table na kojoj bi se našle sve informacije o iskopinama.

-Sa kolegama urbanistima i arhitektama od samog početka radova na ovom projektu imali smo ideju da sve na kraju prezentujemo u novoj parkovskoj površini. Otkrića koja sada imamo, a to su mnogo veće dimenzije bedema i dve kule od kojih je jedna jako dobro očuvana govore u prilog tome, tako da je dogovor da se bedem i jedna kula prezentuju u okviru onoga što će biti buduća parkovska površina tako što će se rekonstruisati delovi bedema kako bi se našli iznad nivoa zelenih površina. Naravno, biće postavljena i info tabla koja će govoriti o ovom delu Pirota, ali i pirotskoj tvrdjavi, koja je sastavni deo svega ovoga-zaključuje direktorka Vasić Petrović.

tures

tekst, foto, video, montaža Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker