Lokalna samouprava

Reintegracija II – dalja podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji – Otvoren treći ciklus javnih poziva

U okviru projekta “Reintegracija II – dalja podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji” predstavljeni su javni pozivi trećeg ciklusa. Javni pozivi se odnose na tri ekonomske komponente, samozapošljavanje, prekvalifikacija i dokvalifikacija i komponenta zaposlenje kod poznatog poslodavca. 

Do sada je kroz prethodna dva ciklusa posao dobilo 30 osoba kod poznatog poslodavca, dodeljeno je 35 grantova za otpočinjanje sopstvenog biznisa u  iznosu  do 3.000 evra i ukupno 26 kandidata je završilo obuke prekvalifikacija i dokvalifikacija za širok spektar zanimanja, naročito onih koja su tražena na tržištu rada u Pirotu.

Pored ekonomske komponente u prehodna dva ciklusa je preko 400 dece prošlo radionice u okviru psihosocijalne komponenete. Završen je i javni poziv za socijalne inicijative, istakao je Lazar Dojčinović,  predstavnik IDC-a “Reintegracija II”.

Od 15. maja otvoren je javni poziv za sledeće tri komponenete:
1. Treći javni poziv za izbor poslodavaca za dodelu subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica – korisnika projekta. Subvencija se izabranim poslodavcima obezbeđuje kroz nabavku opreme i mašina, u visini do 3.750,00 evra po zaposlenom na novootovrenom radnom mestu. Biće odobreno najviše 9 subvencija za zapošljavanje na novootvorenim radnim mestima poslodavcima, za zapošljavanje 9 lica iz teže zapošljivih kategorija u skladu sa ovim Javnim pozivom.
2. Drugi javni poziv za izbor korisnika za prekvalifikacije i dokvalifikacije. Ukupno 16 korisnika dobiće plaćene željene obuke u prekvalifikacijama ili dokvalifikacijama.
3. Treći javni poziv za izbor korisnika za podršku kroz obezbeđivanje biznis treninga, i dodelu subvencija za samozapošljavanje kroz nabavku mašina i opreme za otpočinjanje spostvenog posla,. Subvencije za samozapošljavanje odobravaju se u formi donacije mašina i opreme, uz dodatnu mentorsku podšrku. “Biće odabrano 20 kandidata za osnovnu biznis obuku  a najbolje napisanih 10 biznis planova će biti nagrađeno dodeljivanjem grantova u iznosu do 3.000 evra za kupovinu opreme i mašina za otpočinjanje sopstvenog biznisa” – kaže Dojčinović.

Prijava za sve javne pozive se sa pratećom dokumentacijom podnosi se lično, u prostorijama Dobrosusedskog kluba Pirot, Kozaračka 96b, 18300 Pirot, najkasnije do 31.05.2024. do 16:00h.
Sva dokumenta potrebna za projavu kao i tekstovi javnih poziva nalaze se na sajtu projekta Reintegracija II – www.reintegracija.net

Dojčinović napominje da ovaj projekta ne isključuje druge donatore i da pravo da apliciraju imaju imaju i potencijalni korisnici koji su već  podržani stredstvima Grada Pirota ili Nacionalne službe za zapošljavanje.  Jedino korisnici koji su bili obuhvaćeni programima Ministarstva za ekonomsku saradnju Nemačke ne mogu da apliciraju ponovo na projektu Reintegracija II.

Ukupna vrednost projekta za Grad Pirot iznosi 400.000,00 eura, a trajaće do 30. aprila 2025. godine. Informacije o aktivnostima, otvorenim konkursima i drugo su dostupne na sajtu – www.reintegracija.net.
Nosilac projekta je nemačka organizacija ASB (Arbeiter-Samariter-Bund), implementacioni partner je Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC) iz Beograda, dok je lokalni partner na projektu udruženje građana ,,Ternipe’’. Projekat je podržan od Grada Pirota i finansiran je sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker