Lokalna samouprava

Regionalnu deponiju Pirot očekuju investicije VREDNE 17 MILIONA EVRA. Gradiće se kompostana, drugo telo deponije, čime se rešava problem deponovanja otpada za narednih 30 godina

Regionalnu deponiju Pirot očekuju najveće investicije od izgradnje, a ukupna vrednost svih investicije koje će se realizovati narednih godina iznosi čak 17 miliona evra, kazao je direktor ovog preduzeća Nebojša Ivanov. Celokupna suma je donacija od strane EBRD i Ministarstva za zaštitu životne sreidne.

U Regionalnoj deponiji danas je počela sa radom linija za automatsko pranje donjeg stroja kamiona, PRVA U SRBIJI, pa će ubuduće svi kamioni koji napuštaju deponiju, nakon što su deponovali otpad, ka gradu kretati potpuno čisti. Nabavljena je i nova vaga, a ono što tek sledi jeste izgradnja kompostane koja će biti komplementarna sa postrojenjem za prečišćenje otpadnih voda koje će Pirot dobiti, a za koje će međunarodni tenderi biti raspisani tokom proleća, ali i drugog tela deponije, koje će omogućiti da se problem deponovanja otpada reši za narednih 30 godina, naveo je Ivanov. Vrednost linije za pranje je 12 miliona dinara, a u novu vagu nosivosti 60 tona, uloženo je osam miliona dinara.

Po njegovim rečima, još pre nešto više od sedam godina, kada je postavljen za direktora Deponije, sa gradonačelnikom Pirota mr Vladanom Vasićem, koji po njegovim rečima ima ogromne zasluge za uspostavlanje najmodernijeg sistema za tretman otpada u Srbiji, usaglašeni su dugoročni ciljevi, a to je da otpad ne bude problem, već resurs, onako kako je to u zemljama EU, i da se, sve što se radi na deponiji, radi u skladu sa principima cirkularne ekonomije.

-Tih načela i te vizije se vrlo striktno pridržavamo i danas, tako da sa ponosom možemo da kažemo, a to kažu i svi predstavnici Vlade, međunarodnih organizacija, institucija koje posećuju našu deponiju, da je Regionalna deponija Pirot postala model i primer ostalima, kako treba da se uspostavlja sistem za tretman neopasnog otpada-kazao je Ivanov.

Objavljen međunarodni tender za izgradnju kompostane vredne ŠEST MILIONA EVRA!

Predračunska vrednost kompostane je šest miliona evra, međunarodni tender je već objavljen a izgradnjom kompostane, kompletan biorazgraditi otpad koji se generiše u svakom domaćinstvu. Kapacitet kompostane je 12.000 tona.

-Kompostana će biti u potpunosti komplementarna sa budućim postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u Pirotu. Trenutno Grad Leskovac ima prečišćavač ali nema kompostanu, pa deo mulja koji nastaje radom postrojenja, iz Leskovca se dovozi ovde i deponiju. Kada budemo imali kompostanu, sav mulj koji nastaje radom postrojenja biće odlagan u našoj kompostani-kazao je Ivanov i dodao da se očekuje da sredinom 2025. godine kompostana krene sa radom. Kompletna investicija za izgradnju kompostane je donacija, što je vrlo važno.

Drugo telo deponije rešava problem deponovanja otpada za narednih 30 godina

Narednih dana će biti raspisan tender od strane Evropske banke za obnovu i razvoj bude raspisan međunarodni tender za drugo telo deponije, pa se očekuje da sredinom naredne godine počne izgradnja.

-U sklopu te velike investicije spremaju se posebne nabavke za izgradnju sistema za tretman procednih voda, pa će ta voda, koja je inače veoma opasna po okolinu, nakon tretmana biti pogodna za tehničku upotrebu. Takođe, gradićemo i edukativni centar, prvi takve vrste u Srbiji, ali i postrojenje za tretman metana koji će, koji je produkt rada svakog ovakvog sistema, a koji će biti, umesto u vazduh, gde sada ide, biti tretiran tako da će biti sagorevan kroz sistem baklje-kaže Ivanov.

Šta će biti sa prvim telom deponije?

Prva ćelija će, kada bude izgrađeno drugo telo, biti zatvorena, odnosno biti sanirana pa ćemo dobiti četiri hektara površine koja može da se koristi za brojne namene, poput izgradnje solarnih elektrana, sportskih terena i slično-kaže Ivanov.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de