Kultura

Regionalna obuka na temu francuskog stripa

Narodna biblioteka Srbije u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji u četvrtak, 3. decembra, organizuje online obuku na temu francuskog stripa, na kojoj će učestvovati i biblotekari Narodne biblioteke Pirot. Obuku će držati Samuel Levek, upravnik biblioteke Međunarodnog centra za strip iz Angulema u Francuskoj. Pored srpskih, učesnici će biti bibliotekari iz Hrvatske i Albanije. Obuka će biti održana u okviru BD2020, manifestacije koju je na inicijativu Francuske prihvatila Evropska unija u slavu Devete umetnosti i koja podrazumeva brojne programe koji će biti održani širom sveta.

Francuski institut u Srbiji aktivno učestvuje u Godini stripa. Obuka koju organizuje je prva u nizu programa na temu stripa i ima za cilj da srpske bibliotekare upozna sa francusko-belgijskom školom stripa i njenim autorima, sa novim tendecijama u produkciji, da pruži savete o animiranju korisnika biblioteka kada su u pitanju strip kolekcije.

strip aleksa gajic

Narodna biblioteka Pirot je u periodu od 2009. do 2016. godine organizovala Festival Pirot – grad stripa, manifestaciju koja je u velikoj meri doprinela popularizaciji devete umetnosti među decom i mladima i kroz koju su prošla sva značajnija imena srpske strip scene, od kojih mnogi uspešno sarađuju sa francuskim izdavačima: Aleksa Gajić, Boban Savić Geto, Branislav Kerac, Darko Perović, Dražen Kovačević, Željko Pahek, Jovan Ukropina, Milorad Vicanović Maza, Milan Jovanović, Stevan Subić, Tihomir Čelanović i dr.

Biblioteka je i izdavač i više publikacija u oblasti stripa, a u svom posedu ima zavidnu kolekciju stripova.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker