Lokalna samouprava

Regionalna deponija Pirot: Izgrađena hala budućeg postrojenja za sekundarnu separaciju otpada

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić obišao je danas, sa direktorom Nebojšom Ivanovim, radove na prvoj fazi izgradnje postrojenja za sekundarnu separaciju otpada na Regionalnoj deponiji Pirot. Ovo je prva faza radova u okviru koje je predviđena izgradnja hale, koja je i završena, u drugoj fazi predstoji uređenje okoline i pristupnih puteva, a u trećoj opremanje neophodnom opremom za funkcionisanje ovog kompleksnog sistema. Grad Pirot je prvi u Srbiji koji radi na ovako ambicioznom i važnom projektu, pre svega sa aspekta zaštite životne sredine. 

-Životna sredina u Srbiji je veoma aktuelna i mislim da Grad Pirot prednjači i na tom polju. Na Regionalnoj deponiji je izgrađena hala od 1.20o metara kvadratnih gde će se vršiti sekundarna separacija otpada. Cilj nam je da značajno manju količinu otpada deponujemo ali i da dobijemo materijal koji je dalje pogodan za komercijalizaciju. Ovo je prva od tri faze izgradnje Postrojenja. Nije ovo jedini projekat koji se tiče ekologije a koga radimo zajedno sa Regionalnom deponijom. Sa Deponijom radimo i na projektu sanacije postojećeg – starog smetlišta koje se nalazi pored reke Nišave i staro je preko 30 godina. Ima preko 400.000 tona deponovanog otpada, na nesreću uvek pored reke. Mi radimo ozbiljnu projektnu dokumentaciju sa svim ispitivanja kada je reč o podzemnim vodama i da li ima potencijalno opasnog otpada-kaže Vasić.

Po Vasićevim rečima uskoro će se raditi idejni projekat za kompostanu.

-To je za sav bio otpad kako ne bi zauzimao prostor na deponiji već da se pretvara u kompost. To će imati dvostruko povoljan efekat smanjenja deponovanog otpada ali i dodatni prihod Deponiji. Tu je i projekat izgradnje Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Ovaj projekat je izvestan ali još uvek nemamo precizne informacije kada će krenuti u realizaciju. Mi već imamo mala postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u selima Izvor i Krupac, ali mi želimo veliko postrojenje za ceo Grad-kazao je Vasić.

Direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov kazao je da je cilj da se drastično smanji količina otpada koji se odlaže na deponiji, što su i direktive EU.

-U tom cilju, potpisan je momorandum između Vlade Srbije i Evropske komisije i Grad Pirot je dobio oko 1.4 miliona evra za primarnu selekciju, očekuje se da Ministarstvo finansija raspiše javnu nabavku i mi očekujemo da naredne godine to krene da se realizuje. To znači da će svako domaćinstvo dobiti dve kante – za mokri i suvi otpad. JKP dobija tri nova vozila, posebne linije će postojati za reciklate koji će ići na liniju za sekundarnu separaciju a posebna za ostali otpad. Sada imamo prvu fazu završenu izgradnje Postrojenja za sekundarnu separaciju otpada. Vrednost tog posla je oko 60 miliona dinara, a sve zahvaljujući Ministarstvu životne sredine i sopstvenim sredstvima. Druga faza podrazumeva kompletno uređenje hale sa svom neophodnom instalacijom, uređenje saobraćajnice, protivpožarnih sistema, a treća faza je nabavka same opreme čija je projektantska vrednost oko 80 miliona dinara i nabavka mehanizacije čija je projektantska vrednost oko 20 miliona dinara-kazao je direktor Ivanov.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker