Lokalna samouprava

Regionalna deponija: Akcija čišćenja korita Nišave na ulazu u grad od plastičnog i drugog otpada

Regionalna deponija iniciraće veliku akciju uz pomoć Grada Pirota sa ciljem smanjenja upotrebe plastičnih kesa koje predstavljaju pravo ekološko zlo, ali i uvođenja zelenih sertifikata za firme sa istim ciljem

Regionalna deponija pokrenula je akciju čišćenja korita reke Nišave na ulazu u grad. Korito Nišave je nakon zadnjeg poplavnog talasa nanelo ogromne količine plastičnog otpada, plastičnih kesa pa je ova akcija zapravo početak velike akcije koja za cilj ima propagiranje smanjenja korišćenja plastičnih kesa koje predstavljaju opasnost po okolinu. Akciju čišćenja Regionalna deponija Pirot realizuje uz pomoć Gradske uprave kao i sa predstavnicima Reciklažnog centra “Amala”.

Kako je Pirotskim vestima kazao direktor Regionalne deponije Nebojša Ivanov ove aktivnosti deo su opredeljenja Gradske uprave i svih relevatnih činilaca da Pirot bude zeleni grad.

-Mi pripremamo aktivnost na otvaranju reciklažnog dvorišta, sakupljanjem na kućnom pragu otpada, i tim povodom želim da pošaljem poruku svima da što manje koriste plastične kese. One su ekološko zlo, ako pođemo od toga da svako domaćinstvo danas upotrebi samo jednu plastičnu kesu a imamo 17.000 domaćinstava jasno je kakav je to problem. Zbog toga moramo da motivišemo građane da što manje koriste plastične kese. Svi mi moramo da razmišljamo da uvedemo zelene sertifikate, da sve firme, trgovine, pekare, za svoju robu ne izdaju plastične kese već papirne i izdavanjem zelenih sertifikata namera je da se motivišu i firme da svi radimo na istom cilju, a to je da Pirot bude zeleni grad-kazao je direktor Ivanov.

Božidar Božilović, rukovodilac Tehničkog sektora Regionalne deponije Pirot kaže da je tokom izlivanja reke iz korita tokom zime, korito i obale Nišave zatrpano plastičnim otpadom.

-Plan je da akcija traje dve nedelje i da obuhvatimo potez od mosta na Nišavi pa sve do naplatne rampe. Želja nam je da slika na ulazu u grad bude lepša za sve one koji dolaze u naš grad. Akciju radimo sa našim romskim prijateljima iz “Amale”. Trenutno nas ometa i vodostaj koji je veliki ali trudićemo se da što je više moguće očistimo korito-kaže Božilović.

Blaža Memetović, predstavnik “Amala”, romskog udruženja, kaže da je trenutno na ovom poslu angažovano sedam radnika, ali da će se taj broj verovatno povećati jer je leva obala Nišave u ovom delu nezgodna i slabije pristupačna pa će samim tim biti neophodno i više radnika kako bi se ovaj posao odradio kako treba.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker