Gradska hronika

Redovna isporuka toplotne energije – Uprkos poskupljenjima računi za grejanje na nivou prošle sezone

Grejna sezona u Pirotu odvija se, na zadovoljstvo Toplane i korisnika njenih usluga, bez ikakvih problema. Toplotna energija isporučuje se u skladu sa preporukama Vlade Srbije a energent, komprimovani tečni gas, doprema se redovno. Direktor pirotske Toplane, Bratislav Ćirić, podseća da je ova sezona, 2022/ 23. počela sa dosta neizvesnosti, pre svega u smislu redovnog obezbeđenja gasa, ali da do sada nije bilo baš nikakvih problema. 

Ćirić kaže da je najteži i, možda, najrizičniji deo grejne sezone završen, grejanje je bilo uredno i nije bilo nikakvih zastoja.

“Iz ove perspektive, kakvu smo grejnu sezonu očekivali, mislim da je bila na nivou svih prethodnih, ako ne i bolja. Prema dokumentima koji regulišu naš rad, koje usvaja gradska Skupština imamo obavezu da temperatura u stanovima bude 20 stepeni plus-minus dva stepena. Ozbiljno smo shavtili sva upozorenja s početka grejne sezone i poštovali smo tu odluku kao i ranijih godina. Možda je u nekim objektima i zbog tehničkih mogućnosti ili zahteva stanara bilo “pregrevanja”. Ove godine smo dosta uložili u štelovanje, podešavanje podstanica da temperatura u svim objektima bude u granicama propisanih i u skladu sa preporukama Vlade Srbije o racionalnom korišćenju energije”- kaže Ćirić.

Ćirić ističe da je u ovom delu grejne sezone ostvarena ušteda koja se odrazila i na račune građana.

“U februaru smo imali jedan hladan talas, bili smo spremni, grejali smo u produženom režimu. Ranije smo počinjali sa grejanjem a završavali do kasno u noć kada su bili duboki minusi. Mislim da generalno možemo biti zadovoljni ovom grejnom sezonom i mislim da smo odgovorili zadatku. Naravno, čeka nas još dosta toga, mart može biti hladan i april je često neizvestan, ali mi smo spremni. Redovno plaćamo energent, tako da imamo i bolji status kod dobavljača. Što se tiče ušteda moramo imati na umu da smo imali dva poskupljenja cene grejanja, što zbog poskupljenja gasa što ostalih inputa koje Toplana ima, tako da je ušteda ostvarena, manje toplotne energije je isporučeno a sa poskupljenjima, u finansijskom smislu, računi naših građana su na nivou prošle godine” – rekao je direktor Toplane.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker