Obrazovanje

Rečnik engleskog jezika – Originalno nastavno sredstvo za učenike sa smetnjama u razvoju Škole “Mladost” u Pirotu

U Školi za osnovno i srednje obrazovanje “Mladost” u Pirotu promovisan je specifičan rečnik engleskog jezika čiji je autor, profesorka engleskog jezika, Silvija Pešić. Rečnik obuhvata pojmove tekstilne i mašinske struke uz slikovni prikaz, što će u velikoj meri omogućiti učenicima sa smetnjama u razvoju da lakše ovladaju određenim pojmovima engleskog jezika. Sredstva za izdavanje rečnika obezbedio je grad Pirot.

Početkom nove školske godine, uvođenjem engleskog jezika u nastavni proces srednje škole, potekla je ideja da se napravi slikovni rečnik kako bi učenici lakše naučili neke osnovne pojmove koji bi im olakšali učenje i praćenje nastave, kaže, autorka, Silvija Pešić.

“U rečniku su fotografije koje su namerno tako date da bi deca mogla lakše da usvajaju gradivo, jer ono što rade na času sa nastavnicima to mogu da vide u rečniku i da taj isti pojam nauče i na engleskom jeziku. Svakako će značiti mnogo i nastavnicima i meni, verujem da će deca uživati kroz sve to, jer istovremeno uče materijale koje koriste, pribor i oruđa za rad i, naravno, šta sve mogu da rade – da kroje, šiju, bruse i sve ono što njihove struke podrazumevaju. Nadam se da će kasnije u životu i radu uspeti da to znanje primene” – izjavila je profesorka Pešić.

Pomoćnica gradonačelnika Pirota za vanprivredu, Milica Golubović, istakla je da grad Pirot uvek podržava dobre ideje. Tako je bilo i sa ovom originalnom i dobrom idejom da se učenicima prilagodi učenje engleskog jezika. Golubovićeva je izrazila veliko zadovoljstvo angažovanjem same autorke i njenih kolaga, koji su radili na izradi rečnika, da se na jedan poseban način približe strani pojmovi učenicima, da se poboljša način učenja, a grad Pirot će i nadalje pomagati ovakve i slične aktivnosti.

Direktorka Škole, Vesna Todorović, kaže da je od ove školske godine engleski jezik uveden u nastavu za učenike prvog razreda srednje škole. Rečnik ima poseban značaj kao očigledno nastavno sredstvo, jer je namenjen učenicima sa višestrukim smetnjama u razvoju.

“Prezadovoljna sam posvećenošću, profesorke, Silvije Pešić, jer ona na neki način predvodi kolektiv svojom profesionalnošću, lojalnošću i posvećenošću učenicima, svojim kolegama i Školi. Hvala i gradu Pirotu koji je, kao i ranije, pokazao veliko razumevanje i pomogao izdavanje rečnika, da ima ovakav izgled, urađen je na veoma kvalitetnoj hartiji. Svi učenici će dobiti po jedan primerak, a imaćemo ga i u školskoj biblioteci za kasnije uzraste i svako će moći da ga koristi” – izjavila je direktorka Todorović.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker