Lokalna samouprava

RECIKLIRAJMO ZA PIROT: Do kraja 2021. Pirot da bude grad bez plastičnog otpada na ulicama

Regionalna deponija Pirot u partnerstvu za Gradskom upravom Pirot uspešno realizuje važan projekat “Reciklirajmo za Pirot” koji za cilj ima da na gradskim ulicama i selima već naredne godine ne bude ni jedne bačene plastične flaše. Regionalna deponija postavlja nove i obnavlja stare i oštećene žičane kontejnere za plastičnu ambalažu, a sav prikupljen plastični otpad se balira i prodaje dalje na tržištu, gde postoji tražnja za reciklažnom plastikom. Uz to, ovaj otpad ne završava na telu deponije čime se produžava vek trajanja, a zahvaljujući celom projektu obezbeđuje se i egzistencija za nezaposlene sugrađane iz partnerskog Udruženja “Amala” koji su angažovani na reciklaži plastičnog otpada. 

reciklaža regionalna deponija pirot

Direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov kazao je za Pirotske vesti da je prva faza podrazumevala potpuno obnavljanje žičanih kontejnera koje je Grad Pirot postavio pre desetak godina.

-Ti kontejneri su u jako lošem stanju, uspeli smo oko stotinu kontejnera da potpuno obnovimo i vratimo na ulice, a tokom oktobra ćemo još toliko. Naš cilj je da do kraja 2021. godine bukvalno ni jedna plastična flaša ne završi van žičanih kontejnera, da bude sakupljena, odložena i reciklirana. Građani sve više stiču poverenje, žičani kontejneri se pune, mi ih redovno praznimo i kada građani vide da se o toj ambalaži vodi računa, da neko prikuplja, reciklira, balira, onda se stvori poverenje koje nam je jako bitno. Rezultata daje i određena sinergija između svih učesnika u ovom procesu, a osim Regionalne deponije uključeno je i JP Komunalac, Gradska uprava, sami građani, mediji koji promovišu ovu aktivnost-kaže direktor Ivanov.

U planu postavljanje zvona za odlaganje staklene ambalaže, modernih rolo kontejnera za karton i papir

Po rečima direktora Ivanova, u narednom periodu radiće se na mapiranju terena i postavljanju žičanih kontejnera i van prostora gradskog jezgra, na poznatim izletištima, prigradskim selima.

otpad pet ambalaza

-Namera nam je da naredne godine uradimo još 100 do 150 potpuno novih kontejnera koji će biti postavljeni na dodatnim lokacijama. U planu je da obezbedimo i zvona za odlaganje staklene ambalaže, nove savremene kontejnere sa presom za odlaganje kartonske ambalaže i papira-kaže Ivanov i dodaje da je od opština Babušnica i Dimitrovgrad obezbeđena i po dva rolo-kontejnera

Slobodan Jovanović: Odziv građana vrlo dobar

Poslovođa Sektora reciklaže u Regionalnoj deponiji Pirot Slobodan Jovanović kaže za Pirotske vesti da je odziv građana Pirota vrlo dobar i da se žičani kontejneri brzo pune PET ambalažom.

-Akcija je krenula 30. jula i danas su rezultati vidljivi, odziv građana je dobar. Ovde se vrši presovanje i baliranje svih flaša koje dalje idu na preradu i reciklažu nakon čega dobijamo novi proizvod. Imamo deponovano već oko tri tone plastičnog otpada. Odziv građana je jako dobar, građani su prihvatili dobro celu akciju, žičani kavezi se dobro pune, mi sve to pratimo i reagujemo po potrebi dodavanjem novih kontejnera-kazao je Jovanović.

Brojke:

-Jedan žičani kontejner-kavez ima kapacitet da prikupi 20 kilograma plastičnog otpada

-Masa plastične flaše od 1.5l je 50 grama

-Za tonu plastičnih flaša potrebno je prikupiti 20.000 flaša

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker