Srbija

Rebalansom budžeta za 2023. godinu, opredeljeno više novca za plate, penzije, pomoć majkama, retke bolesti

Predlogom  Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2023. godinu  koji je usvojen  u Skupštini Srbije biće omogućene veće plate za zaposlene u prosveti, zdravstvu, socijalnoj zaštiti. Mali je rekao da od 1. oktobra građane očekuju veće penzije, do kraja ovog meseca isplata 10.000 dinara za sve majke i samohrane očeve, te da rebalans donosi i 35 milijardi dinara dodatnih subvencija za poljoprivrednike, ali i dodatnih 3,9 milijardi za retke bolesti i lečenje u inostranstvu.ministarstvo finansija

Rebalans budžeta je nastavak politike daljeg ekonomskog osnaživanja zemlje, podrške građanima i privredi, nastavak prevazilaženja efekata svetske krize, sa što manjim posledicama po Srbiju, ocenio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

Rebalans budžeta predložen je zbog boljih rezultata, pre svega zbog bolje naplate prihoda, a rebalans podrazumeva i niži deficit nego što je planirano inicijalnim budžetom. Prihodi budžeta su, kako je obrazloženo, veći za 60,6 milijardi dinara. Rebalansom je predviđen fiskalni deficit budžeta Republike od 227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto BDP-a,  a što je  smanjenje u odnosu na planiranih 3,3 odsto, odnosno 264 milijarde dinara.

Kako je obrazloženo ranije, počev od 1. septembra će biti povećane plate za 5,5 odsto za zaposlene u prosveti, za negovateljice u ustanovama socijalne zaštite, kao i za medicinske sestre i tehničare. Od 1. oktobra će biti povećane i penzije, takođe za 5,5 odsto. Penzije će biti povećavane u dva navrata, od 1. oktobra za 5,5 odsto, i od 1. januara 2024. godine za 14,8 odsto, što čini kumulativno povećanje od 21,1 odsto. Istovremeno, plate za sve zaposlene u javnom sektoru će od 1. januara biti veće za oko 10 odsto.ministarstvo finansija

Rebalansom budžeta će se obezbediti i sredstva za nove kapitalne projekte i investicije. Ti projekti znače dalji rast BDP-a, privlačenje investitora, poboljšanje kvaliteta života građana. Rebalansom budžeta za kapitalne investicije izdvojeno je dodatnih 23 milijarde dinara. Ova izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde na 452,3 milijardi dinara, što je 5,6 odsto BDP, dok je na nivou opšte države ta brojka podignuta sa inicijalnih 545,5 milijari, na 584,6 koliko iznosi sada, odnosno 7,2 odsto BDP.

Deo sredstava biće namenjen i za dodatne subvencije u poljoprivredi, u skladu sa dogovorom koji je ranije postignut sa poljoprivrednicima. Predloženim rebalansom predviđena su ukupna izdvajanja za poljoprivredu u iznosu od 114,4 milijardi dinara. To je povećanje od 34,7 milijardi u odnosu na inicijalni budžet za ovu godinu.

Više novca će se izdvojiti i za retke bolesti i lečenje u inostranstvu – u tu svrhu je izdvojeno dodatnih još 3,9 milijardi dinara.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker