Lokalna samouprava

REAGOVANJA NOVINARA PIROTSKIH MEDIJA

Povodom najkraćeg štrajka glađu penzionera, vlasnika dva pirotska medija koji je trajao nepuna 2 sata, zaposleni u pirotskim medijima i dopisnici nacionalnih medija,  reaguju s ciljem zaštite profesije i ličnih integriteta.

Samovolja jedne osobe je prevršila svaku meru i dodatno urušila kodekse novinarske profesije. Penzioner, vlasnik portala i radija, manipuliše javnošću predstavljajući se kao jedini medij u gradu koji je objektivan, nepristrasan i profesionalan i isključivo posvećen brizi za običnog čoveka, što implicira na zaključak da drugi mediji nisu posvećeni temama od značaja za građane i na taj način nipodaštava rad svojih kolega i obmanjuje javnost.

Taj isti vlasnik medija je prethodnih godina finansiran kao i svi ostali mediji u gradu, sredstvima iz budžeta grada preko projektnog finansiranja. Pri tom je dobijao sredstva u višemilionskim iznosima za rad radija koji zapravo nije emitovao sopstveni program. 

U pirotskim medijima radi  pedesetak radnika koji svoj posao obavljaju profesionalno. Suština njegovih performansa koje objavljuje u njegovim medijima, na žalost, nije briga o običnom čoveku već je to lična korist.

Dotični smatra da on ima “šapu” koja mora najviše da zahvati iz lokalnog budžeta i da dobije onoliko para koliko se njemu prohte po principu ”što je dedi milo to mu se i snilo”. Uprkos respektabilnim godinama koje ima, uspeo je da pogazi novinarsku etiku i standarde ove profesije. Očekujemo da forme njegovog novinarskog izražavanja patentira jer to nije poznato u novinarskoj teoriji i praksi. 

Tužba tužbu stiže!

O njegovoj esnafskoj kolegijalnosti dovoljno govori podatak da se zbog uvreda koje je naneo svojim brojnim kolegama vodi nekoliko sudskih postupaka, a u najavama su i novi . Jedino što je uspeo ovim svojim performansima je da je ujedinio kolege iz novinarske branše koji će konačno posle svega, formirati lokalno novinarsko udruženje i time zaštititi novinarsku profesiju. O našem reagovanju osim nadležnih sudova biće obavešteni Ministarstvo kulture i informisanja, strukovna udruženja i drugi nadležni organi. 

potpisnici:

zaposleni u Televiziji Pirot

zaposleni u Televiziji Pi kanal

vlasnik nedeljnika Sloboda i RTV Belle Amie Vitko Radomirović i zaposleni u ovim medijima

vlasnik portala Pirotske vesti i dopisnik Agencije TANJUG Aleksandar Ćirić

dopisnik Večernjih novosti iz Pirota Vitomir Ćirić

dopisnik Agencije Beta i lista Danas Zoran Panić

glavni i odgovorni urednik TV Koreni i BTV Boban Mitić

Video produkcija Astra

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker