Sport

Razmena znanja i druženje sadašnjih, bivših i budućih šampiona

Učesnici internacionalnog džudo kampa u organizaciji Džudo kluba „Ipon 010“ trenirali su danas u Sokolani pirotske Gimnazije  gde su deci svoje znanje prenosili aktuelni i bivši šampioni ovog sporta iz Sofije, Niša, Aleksinca, Sokobanje, Zaječara i Pirota.  Pirotski Džudo klub prvi put organizuje ovakav kamp ali sa namerom da postane tradicionalan  i još masovniji naredne godine. Učesnici kapma pohvalili su organizatore  uz odličnu ocenu za uslove koje Pirot ima za razvoj ovog i drugih sportova.

Danilo Drašković, trener Džudo kluba „Ipon 010“ kaže da je u planu  da kamp postane tradicionalno okupljanje na početku svake godine sa još  većim brojem klubova. Pored  pripreme kadeta za predstojeće prvenstvo ovaj kamp je prilika da se deca  druže i vežbaju sa novim protivnicima i drugim trenerima.

Vlada Penkov, majstor džudoa 4. dan i predsednik Džudo kluba Šogun iz Niša ističe su ovakvi kampovi veoma značajni za decu, jer deca zajedno treniraju, razmenjuju iskustva i od svakog trenera mogu da nauče po nešto novo. Kamp u Pirotu je prva ovogodišnja provera pred prvi  turnir u regionu koji će biće održan 5. marta. „Uslovi ne mogu da budu bolji, deca su prezadovoljna i ja bih voleo da Pirot češće organizuje ovakve kampova druženja“ – rekao je Penkov.

Bojana Stanković , trener Džudo kluba Aleksinac, džudo sudija i nekadašnja juniorska šampionka Jugoslavije kaže da je jako bitno da bivši i sadašnji šampioni prenose svoje znanje deci i da su upravo ovakvi kampovi prilka za takvu vrstu razmene znanja. Ove godine takmičarska sezona počinje izuzetno rano i već krajem ovog meseca biće održano Prvenstvo centralne Srbije za kadete, slede i brojni turniri za mlađe kategorije. Zbog rasporeda takmičenja klubovi nisu pravili veliku pauzu pa su deca u dobroj formi, ocenila je Bojana Stanković.

Prvi džudo kamp u Pirotu ima internacionalni karakter jer su pored domaćih klubova iz regiona učesnici kapma i džudisti bugarskog kluba Lokomotiva. Trener Lokomotive i vice šampion Bugarske, Emil Velkov kaže da je atmosfera jako prijatna i da su sva deca lepo vaspitana i diciplinovana, druže se i razmenjuju iskustva. Prema njegovim rečima najvažnija je motivacija i želja da treniraju  i da vole džudo a treneri moraju svojim primerom i svojim rezultatima da ih dodatno motivišu i tada rezulatati neće izostati. „Ima dece kojoj je džudo važnije od drugih stvari ali to ne treba da bude odricanje od drugih stvari jer su treninzi sat ili dva dnevno, uz dobru organizaciju moguće je uklopiti sve obaveze, igru, druženje i izlaske2 – poručio je bugarski vicešampion. .

Džudistkinja iz Sofije Monika Ceneva, kaže da se ovim sportom bavi već osam godina. „Džudo je moj život, zaražena sam ovim sportom to je nešto najlepše što mi se dogodilo. Nastaviću da treniram jer želim da postignem maksimum i stignem do olimpijskih igara“ – istakla je mlada džudistkinja iz Bugarske.

.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker