Kultura

“Ratni doživljaji Piroćanaca u Prvom svetskom ratu” – još jedno svedočanstvo o div junacima

Danas je izašla iz štampe knjiga pod nazivom “Ratni doživljaji Piroćanaca u Prvom svetskom ratu”, autora, Dušana M. Ćirića. Knjigu je priredila, Mila Panajotović, viši kustos istoričar, a izdavanje knjige finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Priče su sećanja o ratnim doživljajima Piroćanaca od početka rata pa do kraja. Autor je, naročito, zapisivao kazivanja ratnika seljaka. Mada neškolovani umeli su da interesantno pričaju o nekom događaju na čemu bi im ” pozavidela i mnoga pripovedačka pera”. Na taj način su ovekovečeni ratni doživljaji, lični i grupni, od trenutka mobilizacije, prvih bitaka, povlačenja preko Albanije i Solunskog fronta, zarobljeništva, lečenja u Bizerti, do oslobođenja pirotskog kraja od bugarske okupacije i povratka u otadžbinu.

Dušan M. Ćirić (1905-1980) poznati pirotski učitelj i veliki kulturni poslenik, nameravao je da svoj rukopis objavi 1968. godine povodom pedeset godina od završetka Velikog rata. Želja mu se nije ostvarila, ali sada, posle novih pedeset godina, Muzej Ponišavlja Pirot, kao čuvar njegovog legata, ispunio mu je želju.

“Nadam se da će ova knjiga naići na dobar prijem čitalačke publike, jer govori o događajima o kojima je i sama slušala od svojih roditelja, ili drugih ratnika. Ako ova knjiga odgovori svojoj nameni, da sačuva od zaborava imena starih ratnika, to će mi biti najveća i najdragocenija nagrada” – izjavila je za Pirotske vesti, Mila Panajotović, viši kustos istoričar Muzeja u Pirotu.

foto Muzej Ponišavlja-Nenad Jovanović

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker