Lokalna samouprava

Raste ekološka svest građana, mesečno se pravilno odlože dve tone plastike

Uz podršku grada Pirota Regionalna sanitarna deponija upešno realizuje projekat “Reciklirajmo za Pirot” koji je od višestruke koristi. Na teritoriji grada postavljeno je oko 230 žičanih kaveza za odlaganje plastičnih flaša i ostalih predmeta od plastike. Građani su prihvatili ovakav način odlaganja otpada, pa je sada, posle nekoliko meseci realizacije projekta, prava retkost naći plastične flaše na ulici, ili u kontejneru za komunalni otpad. Mesečno se prikupe oko dve tone plastike koja se balira i ide na reciklažu.

S obzirom da je reč o otpadu manje specifične težine Regionalna deponija ima u rezervi tridesetak praznih žičanih kontejnera pa odvoženje plastične ambalaže ne predstavlja veći problem, s obzirom da se samo ostavi prazan, a pokupi pun žičani kavez. Poslovođa Sektora “Reciklaža”, Slobodan Jovanović, kaže da je ovaj posao naišao na odličan prijem građana, što na svoj način govori o sve višem nivou ekološke svesti i odgovornosti.

“Građani su odlično prihvatili inicijativu odlaganja plastične ambaleže u žičane kaveze koji se dobrom dinamikom pune. Imamo oko 230 kaveza koje redovno praznimo i održavamo. Mogu slobodno da kažem da je iz meseca u mesec dinamika punjenja sve bolja, a pogotovo leti. Na mesečnom nivou prikupimo oko dve tone plastike. Na lageru uvek imamo slobodnih kaveza i samo zamenimo za pun što nam znatno olakšava posao”- kaže Jovanović.

Slobodan Jovanović je istakao da se paralelno sa prikupljanjem plastike realizuje i akcija pod nazivom “Očisti svoj dom – izbaci sve što ti smeta”. Napravljeno je desetak gradskih zona i od 26. aprila, kada je počela akcija, devet puta su vozila izlazila na teren u tri zone – Tanasko Rajić, Kozaračka ulica i Stevana Sremca sa bočnim ulicama. Radi se prema usvojenom planu i kada se akcija završi u Pazaru preći će se u Tijabaru. Građani se blagovremeno obaveštavaju o akcijama, a odziv je više nego dobar, rekao je Jovanović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker