Lokalna samouprava

Raspisana javna nabavka za uređenje gornjeg grada Pirotske tvrđave

Posle građevinskih radova na sanaciji i uređenju Pirotske tvrđave, koji su realizovani u okviru programa prekogranične saradnje, nastavlja se sa daljim poslovima oplemenjivanja gornjeg grada Tvrđave novim sadržajima. Tim povodom ovih dana je raspisana javna nabavka, a ponude će biti otvorene 9. decembra. Predmet ove javne nabavke, čija je vrednost osam miliona i sto pedeset osam hiljada dinara, je uređenje crkvice i istočne kule  sa multimedijalnim sadržajima, stotolarijom i panoima za postavke, razvod elektroenergetkih instalacija u celom objektu i u kulama i radovi na telekomunikacionim vodovima, kaže Bojan Ranđelović, član Gradskog veća zadužen za vanprivredu.

Srednjovekovna srpska tvrđava Momčilov grad

“Kao što je poznato građevinski radovi na Pirotskoj tvrđavi su završeni. Imamo pet kula u Tvrđavi. U svim tim kulama uradiće se postavke, četiri stalne i jedna promenljiva. Na primer, u jednoj kuli gde je crkvica biće info centar gde dolaze posetioci i mogu da dobiju muzejski vodič kako bi se upoznali sa svim postavkama. U drugoj prostoriji će biti stalna postavka, odnosno na velikom ekranu posetilac će moći da pogleda razvoj Pirota, odnosno Pirot kroz vekove. U istočnoj kuli će biti, takođe, stalna postavka pod nazivom “Gradovi i srednjeovekovne tvrdjave Srbije”, u jugozapadnoj kuli je postavka “Srpska srednjovekovna tvrđava – “Kale ” kroz vekove” , a zapadna kula je sa promenljivom postavkom. Najviša kula, donžon kula, će biti namenjena deci kao stalna postavka. Da bi se to uradilo neophodno je da se obezbede elektroenergetske i telekomunikacione instalacije”- kaže Ranđelović.

Ukoliko uobičajena procedura oko javnih nabavki prođe bez odugovlačenja radovi bi mogli da krenu već krajem decembra ili početkom iduće godine. Inače, ovo je još jedna faza uređenja, a u planu je dalje oplemenjivanje Pirotske tvrđave različitim sadržajima.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker