Srbija

Raspisan tender za izgradnju gasovoda Niš-Dimitrovgrad i četiri merno-regulacione stanice

Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, raspisao je tender za radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Bugarska na teritoriji Srbije.

Kako je navedeno u tenderu, radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš – Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Cev za gas biće dugačka oko 109 km, veličine je DN700 i imaće radni pritisak od 55 bara.

Kako je navedeno u tekstu tendera, cena nije jedini kriterijum za dobijanje posla, a svi kriterijumi su navedeni u dokumentaciji o nabavci koja je dostupna besplatno na adresi https://etendering.ted.europa.eu/cft/cft-display.html?cftId=7908

Trajanje ugovora ograničeno je na 637 dana, a nakon početnog ugovora sklopljenog na osnovu ovog tendera, sa izabranim izvođačem moguće je ugovoriti i naknadne radove putem pregovaračkog postupka bez prethodnog obaveštenja o ugovoru, do procenje vrednosti od 20 mil EUR, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Ponude za učešće na tenderu dostavljaju se na adresu Sektora, na engleskom jeziku, najkasnije do 15. juna u 15 sati, a otvaranje ponuda je zakazano za 22. jun u 12 sati u prostorijama Sektora.

Planirano je da radovi na izgradnji gasovoda počnu tokom 2021. godine, a da gasovod bude operativan u 2023. godini.

Planirani kapacitet gasovoda je 1,8 milijardi metara kubnih.

Procenjena vrednost investicije iznosi 85,5 mil EUR, a finansira se iz pretpristupnih fondova EU i zajma Evropske investicione banke, dok preostala sredstva obezbeđuju Srbija i JP Srbijagas.

Inače, ideja izgradnje gasne interkonekcije radi diverzifikacije pravaca i snabevača gasom postoji već gotovo tri decenije, a Sporazum o izgradnji gasovoda Niš – Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine

Izvor
Ekapija

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker