Zdravlje
Popularno

Rak dojke – podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja

Prema Kalendaru javnog zdravlja 20.mart se obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Cilj kampanje je da se skrene pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti.

Simptomi?

Prvi simptomi raka dojke obično se javljaju kao područje zadebljanog tkiva u dojci ili kvržice u dojci ili pazuha.

Ostali simptomi uključuju:

 • bolovi u pazuhu ili dojci koji se ne menjaju sa mesečnim ciklusom
 • koštica ili crvenilo kože dojke, slično površini pomorandže
 • osip oko ili na jednoj od bradavica
 • ispuštanje iz bradavice, koje možda sadrži krv
 • utonula ili obrnuta bradavica
 • promena veličine ili oblika dojke
 • piling, ljuštenje ili ljuštenje kože na dojci ili bradavici

Većina kvržica na dojci nije kancerogena. Međutim, žene treba da posete lekara na pregledu ako primete kvržicu na dojci.

Faze?

Lekar klasifikuje karcinom u zavisnosti od veličine tumora i da li se proširio na limfne čvorove ili druge delove tela.

Postoje različiti načini klasifikacije raka dojke. Jedan od načina je od faze 0–4, sa podeljenim kategorijama na svakoj numerisanoj fazi. Opisi četiri glavne faze navedeni su u nastavku, mada određena podfaza raka može zavisiti i od drugih specifičnih karakteristika tumora, kao što je status HER2 receptora.

 • Faza 0: Poznate kao duktalni karcinom in situ (DCIS), ćelije su ograničene na kanale i nisu napale okolna tkiva.
 • Faza 1: U ovoj fazi, tumor meri do 2 centimetra (cm). Nije zahvatio nijedan limfni čvor ili postoje male grupe ćelija karcinoma u limfnim čvorovima.
 • Faza 2: Tumor ima širinu od 2 cm i počeo je da se širi na obližnje čvorove ili je u širini od 2–5 cm i nije se proširio na limfne čvorove.
 • Faza 3: Tumor je širok do 5 cm i proširio se na nekoliko limfnih čvorova ili je tumor veći od 5 cm i proširio se na nekoliko limfnih čvorova.
 • Faza 4: Rak se proširio na udaljene organe, najčešće kosti, jetru, mozak ili pluća.

Uzroci?

Posle puberteta, ženska dojka se sastoji od masti, vezivnog tkiva i hiljade lobula. To su sitne žlezde koje proizvode mleko za dojenje. Mali kanali nose mleko prema bradavici.

Rak dovodi do toga da se ćelije nekontrolisano množe. Oni ne umiru u uobičajenom trenutku svog životnog ciklusa. Ovaj prekomerni rast ćelija uzrokuje rak, jer tumor koristi hranljive materije i energiju i lišava ćelije oko sebe.

Rak dojke obično započinje u unutrašnjoj sluznici mlečnih kanala ili u lobulama koji ih snabdevaju mlekom. Odatle se može proširiti i na druge delove tela.

Dijagnoza

Lekar često dijagnostikuje rak dojke kao rezultat rutinskog pregleda ili kada se žena obrati lekaru nakon otkrivanja simptoma.

Nekoliko dijagnostičkih testova i procedura pomažu u potvrđivanju dijagnoze.

Lekar može proveriti dojke na kvržicama i drugim simptomima. Tokom pregleda, osoba će možda trebati da sedi ili stoji sa rukama u različitim položajima, na primer iznad glave ili uz bok.

Nekoliko testova može pomoći u otkrivanju raka dojke:

 • Mamografija: Ovo je vrsta rentgenskog snimka koju lekari obično koriste tokom početnog skrininga za rak dojke. Proizvodi slike koje mogu pomoći lekaru da otkrije sve kvržice ili abnormalnosti. Lekar će obično pratiti sve sumnjive rezultate sa daljim testiranjem. Međutim, mamografija ponekad pokazuje sumnjivo područje za koje se ispostavi da nije rak.
 • Ultrazvuk: Ovaj snimak koristi zvučne talase da bi pomogao lekaru da razlikuje čvrstu masu od tečnosti ispunjene cistom.
 • MRI: magnetna rezonanca (MRI) kombinuje različite slike dojke kako bi pomogla lekaru da identifikuje rak ili druge abnormalnosti. Lekar može preporučiti MRI kao nastavak mamografije ili ultrazvuka. Lekari ih ponekad koriste kao sredstvo za skrining za one sa većim rizikom od raka dojke.

Biopsija

U biopsiji lekar vadi uzorak tkiva i šalje ga na laboratorijsku analizu. Ovo pokazuje da li su ćelije kancerogene. Ako jesu, biopsija pokazuje koja vrsta karcinoma se razvila, uključujući i to da li je rak osetljiv na hormone ili ne.

Dijagnoza takođe uključuje fazu raka da bi se utvrdilo:

 • veličine tumora
 • koliko se proširio
 • bilo da je invazivan ili neinvazivan

Gijagnostika daje sliku šansi za oporavak osobe i njihovog idealnog toka lečenja.

Izgledi

Perspektiva osobe sa rakom dojke zavisi od inscenacije. Rano otkrivanje i lečenje obično dovode do pozitivnih izgleda.

Prema ACS-u, osoba koja se leči od raka dojke stadijuma 0 ili 1 ima 99% šanse da preživi najmanje 5 godina nakon dijagnoze, u poređenju sa ženama koje nemaju rak.

Ako rak dojke dostigne stadijum 4, šansa za preživljavanje još 5 godina smanjuje se na oko 27%.

Redovne provere i skrining mogu pomoći u ranom otkrivanju simptoma. Žene bi trebalo da razgovaraju o mogućnostima sa lekarom.

Izuzetno je važno da žene brinu o sopstvenom zdravlju i da redovno sprovode samopregled dojki. Ova preporuka se odnosi i na žene mlađe životne dobi, kao i trudnice i porodilje. Potrebno je da žene posmatraju svoje dojke, obrate pažnju na izgled, oblik i veličinu dojki, promene na njima, boju kože, izgled bradavica, pojavu iscedaka ili sličnih promena. Neophodno je  da se žene, ukoliko primete bilo kakvu promenu, odmah jave lekaru.

Pozivamo sve žene uzrasta od 50 do 69 godina, da se odazovu pozivu na skrining mamografiju u okviru organizovanog ili oportunog skrininga raka dojke.

Izvor
MNT

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker