Lokalna samouprava

Radovi na početku izgradnje gasne interkonekcije Dimitrovgrad-Niš krajem novembra

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je u Dimitrovgradu da će radovi na izgradnji interkonektora Niš-Dimitrovgrad početi krajem novembra, saopštilo je ovo ministarstvo.

„Svedoci smo svetske energetske krize koja će se završiti, ali će slične postojati u decenijama ispred nas, jer svi pokazatelji govore da će se i proizvodnja, ali i potrošnja energije uvećavati. Ono što je bitno za nas je da ćemo imati dovoljno toplotne, električne energije i gasa, a građani će energente plaćati po garantovanim cenama. Najvažnija stvar je da naša javna preduzeća nisu bila spremna za ovu krizu. „Srbijagas“ pregovara o novom ugovoru sa „Gaspromom“, ali je to odavno trebalo da uradi, kao što je EPS trebalo bolje da planira remonte, a da ne govorim o tome da decenijama nije bilo investicija u nove kapacitete. Spremili smo zakone, novi investicioni plan i program, i sprovodićemo ih kako bismo bili energetski bezbedni“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je gasovod Niš-Dimitrovgrad značajan zbog diverzifikacije pravaca, ali i snabdevača gasom.

„Srbija je zajedno sa EU obezbedila 85 miliona evra, radovi će trajati oko dve godine. Ovaj interkonektor je važan jer se njime vezujemo za Bugarsku i imaćemo mogućnost da gas dobijamo iz drugih pravaca i od drugih dobavljača, da li će to biti preko Azerbejdžana ili Izraela i Kipra – videćemo. Bitno je da imamo infrastrukturu i da budemo spremni“, rekla je ona.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker