Gradska hronika

Radna akcija u Brlogu – primer drugim selima

Meštani staroplaninskog sela Brlog, nadomak Pirota uspešno su realizovali još jednu radnu akciju. Ove godine tokom tri dana složno i organizovano radili su na uređenju parohijskog doma, Crkvenog dvoriše, Doma kulture, seoskog groblje i rezervoara za vodosnabdevanje.

DSC00414

Slika ovog sela nalikuje stanjima u svim drugim selima – u Brlogu živi oko 50 meštana, pretežno starijih ljudi, taj broj konstantno opada, ali se gotovo udvostruči tokom letnjih dana. S bujanjem vegetacije pojedinci se vraćaju u svoj rodni kraj, dolaze kako bi odmorili od gradske buke i vrve, da bi uživali u miru, predivnom krajoliku i prirodnim lepotama Stare planine.

DSC00440

Ono što je karakteristično za meštane ovog sela, to je složnost i pozitivan radni duh. Oni već više od 30 godina organizuju akciju čišćenja rezervoara iz kojeg se selo snabdeva vodom, a više od decenije radnim akcijama uređuju selo, kažu da gotovo svi učestvuju, svako izdvoji nešto novca za ovu namenu ili se dovijaju i traže finansijere.

Danilo Stanković
Danilo Stanković

-Tradicionalno organizujemo radnu akciju i dovodimo u red objekate koji su u lošem stanju. Čistimo rezervoar za vodosnabdevanje od taloga i mulja, kako bismo imali ispravnu pijaću vodu, sređujemo seosko groblje, uređujemo prostor pored reke. Svi se rado priključuju akcijama, prvog i drugog dana akcije bilo je uključeno oko 90 ljudi, međutim grupe se osipaju i poslednjeg dana radi nas 30-ak – rekao je Danilo Stanković, predsednik MZ sela Brlog I jedan od organizatora akcije.

DSC00491

I ove godine radovi su organizovani na nekoliko lokacija, a po završetku posla, 9. jula, svi su se okupili i počastili na tradicionalnom ručku.

Rade Lilić
Rade Lilić

-Počnemo da se pripremamo još od proleća i dogovaramo šta bi trebalo da se odradi, akcije organizujemo uvek početkom jula i trudimo se da taj dogovor ispoštujemo. Prikupljamo dobrovoljne priloge, jer nekako uvek manjka novca, ali nije sve u novcu, najvažnije je da se okupimo, da se vidimo i ispričamo i uredimo naše selo i nadam se da će se tako nastaviti i ubuduće. Znate, u okolini Pirota ima sela koja su brojnija, bliže gradu, ali su veoma naružena zbog nemara i nebrige meštana – kaže Rade LIlić.

Ljubisav Pejčić
Ljubisav Pejčić

Ljubisava Pejčića posebne emocije vežu za selo Brlog. Njegov otac je rodom iz ovog sela, ali je živeo i radio u Pančevu, a Ljubisav je ovde provodio dane detinjstva. U seoskoj školi pohađao treći i četvrti razred i iz tog vremena nosi lepe uspomene. Radio je 22 godine u rafineriji u Pančevu, često je navraćao u selo i obećao sebi da će po odlasku u penziju češće boraviti u Brlogu. Sada sedamdesetdvogodišnji Ljubisav u Brlogu provodi vreme od proleća do jeseni i svakodnevno posećuje hram Presvete Paraskeve.

DSC00510

-Ovde sam našao jedan lepši put ka gospodu. Ovde odmaram, družim se sa ovim dobrim ljudima I idem u crkvu, a veoma mi je važno što imam duhovnog oca Rafaila iz manastira Male Bogorodice. Od sportiste, prešao sam u duhovnu atletiku ili asketiku. Sa zadovoljstvom učestvujem u uređivanju sela. Nedavno smo obnovili crkvu, koja se gotovo raspadala, a velika je šteta što nismo sačuvali školu. To je bila jedna od najlepštih škola i bio sam ponosan na ovu školu kada sam doašo u Pančevo- kaže Ljubisav i dodaje – Prijatno mi je sa ovim ljudima, ostali su mahom stariji ljudi, onemoćali i ogrubeli od mnogo rada, maltene nemate čoveka koji nije svojoj deci napravio kuću u Pirotu, kako bi im stvorio bolje uslove za školovanje i pronalaženje zaposlenja, mogu reći da ovdašnje ljude karakteriše posebna bistrina uma.

DSC00481

Seoska crkva obnovljena je prošle godine, a osvetilo ju je njegovo preosveštenstvo episkop niški gospodin Jovan.  Višemesečne radove finansirali su sami žitelji ovog sela, takođe, prikupljani su i dobrovoljni prilozi njihovih potomaka, a podršku su im pružili i lokalna samoprava i Eparhija niška. To su bili najobimniji i najznačajniji radovi, kojim je hram Svete Prepodobne Mati Paraskeve, koje za meštane ovog sela ima poseban značaj, rekonstruisan. Međutim, time nije završen sav posao na uređenju ove bogomolje, koja je izgrađena još 1883. godine. Prilikom prošlogodišnje radne akcije uređen je zvonik, a ove godine meštani sređuju parohijski dom i postavljaju ogradu oko crkve.

DSC00508

Selo Brlog nalazi se na teritoriji Parka prirode “Stara planina”, na oko 30 km od Pirota i oko 750m nadmorske visine.

DSC00427 DSC00431 DSC00435 DSC00438 DSC00442 DSC00473 DSC00478 DSC00516

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker