Ljudi velikog srca

Radio klub Pirot: Kad tinejdžeri spasavaju živote

U Radio klubu Pirot, osim svakodnevnog nadgledanja terena pirotske kotline, asistencije i pružanja pomoći ljudima kojima je pomoć neophodna, uveliko rade i na ovaj veoma human poziv približe i mladim naraštajima. U ovom klubu mališani sa svojih petnaestak godina imaju prilike da, osim što nauče tajne radio amaterstva, učestvuju i u pravim akcijama spasavanja i pomažu ljudima kojima je pomoć neophodna. Mnogi mladi pirotski radioamateri, iako tinejdžeri,  već su učestvovali u akcijama spasavanja i  potrage za našim nestalim sugrađanima i polako ali sigurno idu stopama njihovih starijih kolega koji su poznati širom zemlje po asistiranju nadležnim službama u vanrednim situacijama, posebno prilikom katastrofalnih poplava u Obrenovcu, a u poslednjoj akciji pomogli su grupi planinara koja se izgubila u divljini da nađu put do civilizacije. 

Učenik prvog razreda srednje škole Andrija Mitić kaže za Pirotske vesti da se više od godinu dana bavi ovim hobijem. 

-Kao mali sanjao sam da mogu da držim u ruci radio stanicu i da mogu da komuniciram sa drugima. Kada sam čuo za ovaj klub došao sam ovde, svidelo mi se i tako je krenulo. Od skora imamo i licence, učimo od starijih kolega i već učestvujemo u akcijama pomoći našim sugrađanima. Pre možda mesec dana učestvovali smo u akciji potrage za nestalim čovekom. Akcija je uspešno završena i meni je veoma drago što sam bio deo te akcije-kaže Andrija za Pirotske vesti.

Aleksa Tošić je još uvek osnovac a prvi kontakt sa radio amaterstvom imao je tokom prošlogodišnje Božićne škole sporta. Od onda se aktivno bavi ovim hobijem.

-Od tada sam i član Radio kluba Pirot. Od skora imamo i naše znakove a zahvaljujući Radio klubu ja mogu da razgovaram sa celim svetom na kratkim talasima i preko repetitorima, učestvujemo i na takmičenjima gde dobijamo diplome-kaže Aleksa.

Predsednik Radio kluba Bojan Božić kaže da se podmladak Radio kluba spremaju da, osim što uče osnove ovog posla, budu i sposobni da pomažu u vanrednim situacijama.

-Par puta smo već imali prilike da nam pomažu. Oni su bili ovde u prostorijama Radio kluba, koordinirali radio vezom a u isto vreme vršili pretragu terena za nestalom osobom pomoću kamere koja je instalirana iznad Pirota i pomoću koje vidimo celu kotlinu dok smo mi u isto vreme bili na terenu. Nadamo se da  neće imati često priliku da nam pomažu u takvim situacijama, ali mi smo spremni, zlu ne trebalo-kaže Božić.

 

https://www.pirotskevesti.rs/gradska-hronika/kamera-radio-kluba-pirot-salje-signale-za-ranu-dojavu-o-pozarima-bujicama/

 

https://www.pirotskevesti.rs/gradska-hronika/pirotski-radio-amateri-pomogli-planinarima-koji-su-se-izgubili-u-mraku-na-planini-rtanj/

https://www.pirotskevesti.rs/humanost/radioamateri-probijaju-puteve-do-bolesnih-i-nemocnih/

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker