IntervjuKultura

Rađanje Jabučila – remek delo Zorana Mojsilova

Umetnik svetskog kalibra Zoran Mojsilov, čije su umetničke instalacije izložene širom SAD-a, gde živi i radi, počeo je da radi na završetku skulpture, odnosno umetničke instalacije Jabučilo – u parku na Kaleu u kompleksu srednjovekovne tvrđave Kale, na ulazu u grad.

Mojsilov je ovih dana krenuo da sklada krila Jabučila, koja će imati “raspon” od čak šest metara, pravi ih od drveta i metala, a materijal za krila našao je, kada je o drvetu reč, u svom rodnom selu Vlasi. Reč je o drvetu starom nekoliko vekova koje su meštani odbacili, a koje će Mojsilov, ugraditi u skulpturu mitskog konja Jabučila, koga je po legendi jahao Vojvoda Momčilo, po kome se pirotska tvrđava i naziva.

-Hteo sam da krilo bude deo ovog sela. Te neke alatke i proizvodi koje više niko ne koristi seljaci mi daju. To je nastavak stare ideje koju sam pravio pre nekolko godina kada sam od takvih vekovima starih alatki napravio umetničku instalaciju na poklon selu. Međutim, seljaci su uništili skulpturu, ispekli kazan rakije od drveta a gvožđe prodali u staro gvožđe-kaže Mojsilov. Po njegovim rečima, Jabučilo će imati raspon krila od šest metara, a skulptura bi trebalo da bude završena do kraja leta, odnosno do kraja avgusta meseca, kada se Mojsilov vraća u SAD, gde živi i radi.

 

tekst, foto, video Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs

Slične vesti

2 Comments

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker