Srbija

Račun za struju manji za 20% uz racionalno korišćenje električnih uređaja

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Lakićević rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, da je  moguća ušteda od 20%  na računu za struju bez ikakvih ulaganja, racionalnim korišćenjem bojlera, električnog šporeta, mašine za pranje veša i frižidera. Oko 42% celokupne potrošnje energije u Srbiji ide na domaćinstva pa je primena ovih mera u domaćinstvima veoma važna,obezbeđuje štednju na nivou države, a i sama domaćinstva mogu da uštede u svojim budžetima – ocenjuje Lakićević.

Lakićević je objasnio da se ušteda od 5% na računu postiže racionalnim korišćenjem bojlera – podešavanjem odgovarajuće temperature na grejaču, tuširanjem umesto kupanjem, ali i kraćim tuširanjem. Ušteda od  5% se može ostvariti i pravilnim korišćenjem električnog šporeta ako se  vodi računa o tome da se ne stavlja velika šerpa na malu ringlu ili obrnuto. Pravilnim podešavanjem  temperature frižidera na maksimalno četiri stepena, na zamrzivaču – 18 stepeni ušteda je  još 5%.

Dodatnih 5% na računu štedi se ako se pravilno koristi  mašinu za pranje veša odnosno korišćenje  programa koji su ekonomičniji, da bubanj uvek bude pun veša, bez sušenja u mašini već na sobnoj temperaturi, i sve to zajedno nam donosi 20% uštede – objasnio je  državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Lakićević

Kako je naveo gost RTS-a, ako želimo da ostvarimo 30% uštede, rešenje je u zameni starih sijalica LED sijalicama. LED sijalice deset puta manje troše energiju nego obične sijalica, deset puta duže traju i daju veliku uštedu. Državni sekretar u Ministarstvu energetike ukazuje da uređaji i aparati novije generacije, klase “A”, donose velike uštede.  Zamenom starijih uređaja novijom generacijom koji su energetski efikasni možete uštedeti i do 50% u domaćinstvu, ali to zahteva određena ulaganja – zaključio je državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Lakićević.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker