Kultura

“Putujuće šare Srbije” – Spoj tradicionalnog i modernog

U Galeriji Čedomir Krstić u toku je izložba slika Milice Živadinović, pod nazivom “Putujuće šare Srbije”. Inspiraciju za svoje radove Živadinovićeva crpi iz šara pirotskog ćilima, koje je, u skladu sa svojim umetničkim senzibilitetom, tretirala na jedan nov način. Ovaj ciklus objedinjuje eklektičan pristup etnologiji koji umetnica kontinuirano neguje i po kojem je prepoznatljiva – u intimnim pričama, čudesnih boja i ornamentike, neobičnom spoju tradicionalnog i modernog.

Projekat “Putujuće šare Srbije” obeležavaju stilizovane šare sa čuvenih pirotskih ćilima, transponovane u autentične slike u ulju na platnu, kao i savremeno viđenje tog tradicionalnog motiva u primenjenom stvaralaštvu. Taj novi život pirotskih ćilima, odnosno njihovih šara, koje nose snažnu simboliku, predstavljen je na način koji je dostupan oku i razumevanju svakog posmatrača iz svih krajeva sveta.

Miica Živadinović rođena je u Beogradu a živi i stvara između dva grada – Beograda i Pariza. Diplomirala je na katedri za slikarstvo na Akademiji Lepih umetnosti u Versaju, potom doktorirala na Univerzitetu Pariz 8. Miilica stvara pod velikim uticajem starih tradicija i kulturnog nasleđa Srbije.

Paralelno sa radom na slikarskom platnu, umetnički nakit je usvojila kao svoj novi likovni i primenjeni izraz i 2013. godine stvorila svoju prvu kolekciju nakita i osnovala svoj brend MITSI – PARIS. Inspiraciju za ručno slikani nakit pronalazi u tradicionalnim motivima sa Balkana – posebno u šarama sa pirotskih ćilima , ornamentici na srpskim srednjevekovnim freskama ali i kosmičkim fenomenima.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker