Bela PalankaZanimljivosti

Put kojim se redje ide – zimski uspon na “srpske Alpe” iz pravca sela Kosmovac preko “latinske vrvine” (foto galerija)

Grupa planinara iz Planinarstkog društva “Suva planina” iz Niša prethodnih dana uputila se u pravu avanturu osvajanja najvišeg vrha Suve planine – Trema, na 1810 metara nadmorske visine, ali umesto iz pravca Devojačkog groba, gde je prilaz lakši, uputila se na Trem iz pravca bajkovitog belopalanačkog sela Kosmovac, odakle pogled na Trem podseća na Alpe a uspon je izuzetno strm. Planinari su se na Trem uputili u veoma surovim uslovima, na temperaturi od preko 10 stepeni ispod nule i terenom gde je dubina snega prelazila jedan metar uz ogroman uspon i veliku strminu.

Kako za Pirotske vesti kaže Vojkan Komadinić, jedan od planinara, planinari su se u avanturu uputili idući kroz takozvanu latinsku vrvinu – strminu – prolaz u kamenim strminama Trema kroz koju su nekad stočari iz Kosmovca vodili stada ovaca do Trema i nepreglednih pašnjaka.

 

-Jutro je bilo lepo, ali hladno, sa temperaturom od -11C. Put nas je, iz sela, vodio najpre kroz šumu, a zatim kroz jedinstven kuloar u steni, veoma težak i zahtevan, posebno u zimskim uslovima. Taj prolaz meštani zovu– latinska vrvina. Po pričanjima starijih mestana, kuloar je ranije bio u boljem stanju, dok su njime prolazili čobani sa ovcama, jer je to bio najkraći put do bogatih pašnjaka na Suvoj planini. Nažalost, ovčarstvo je sada skoro ugašeno, pa ovim bespućima idu samo retki planinari, željni avanture. Uslovi na stazi su nas malo iznenadili. Očekivali smo, zbog niskih temperatura ovih dana, čvrst i zaledjen sneg, po kome se mnogo lakše krecemo, naravno uz upotrebu tehničke opreme. Umesto toga dočekao nas je, na većem delu staze, rastresit i mekan sneg, u koji smo propadali, što nam je trošilo snagu i dosta nas usporavalo, a oprema nije bila od pomoći-kaže Komadinić.

Samo za iskusne i dobro opremljene planinare

Uprkos tome, uz dosta truda, i adrenalina, grupa planinara je uspela da se dokopa grebena, za šta  je trebalo punih pet sati.

-Bili smo nagradjeni predivnim pejzažima netaknute prirode Suve planine, u idiličnom zimskom ruhu. Dalji put do Trema i silazak do Bojaninih voda bio je stvar rutine. Centalno mesto  u našoj turi jeste kuloar u steni, jedinstven u svojoj lepoti, ali veoma strm i  zahtevan za penjanje kako u fizičkom, tako i u tehničkom smislu. Bez dobre psihofizičke spremnosti, iskustva i opreme, ne treba ići tuda. Ovakve “adrenalinske” staze su prava retkost u Srbiji, jer su naše planine mahom pitome. Željni adrenalina, srpski planinari idu put Bugarske, Crne Gore, Slovenije i ko zna još gde, a mnogi ne znaju da se jedan takav “dragulj” nalazi u našem dvoristu, na našoj Suvoj Planini-kaže Komadinić za Pirotske vesti.

autor fotografija Milica Komadinić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker