Lokalna samouprava

Prvim rebalansom za 2024. godinu budžet grada Pirota povećeva se za 25,15%

Članovi Gradskog veća dali su saglasnost na prvi rebalans budžeta garda Pirota za ovu godinu koji je u odnosu na inicijalni budžet uvećan za 25,15%. Inicajalni budžet je kreiran u iznosu od 2,2 milijarde dinara  a prvim rebalanom  prihodi i rashodi  povećani su na iznos od 2,8 milijarde dinara.

Prema rečima Ivane Malinović, načelnice Odeljenja za privredu i finasije grada Pirota  razlozi donošenja prvog rebalansa su prvenstveno uključivanje prenetih sredstava kao višak prihoda iz prethodne godine  po završnom računu u iznosu od 399 miliona dinara i  ukalkulisavanje svih transferisanih sredstava  od donatora i iz budžeta Republike Srbije po određenim projektima.

„Iz viška prihoda iz prošle godine pokrivamo najpre sve prenete obaveze po računima iz 2023. za sve korisnike, to su troškovi  koji iznose  42 miliona dinara i pokrivamo prenete obaveze po nerealizovanim ugovorima koji su sklopljeni prošle godine po osnovu javnih nabavki i po projektima i  taj iznos je 43 miliona dinara. Ostaje nam nenamenski taj višak koji služi za raspoređivanje dodatno ovim rebalansom u iznosu od 200 miliona dinara“ – kaže Malinovićeva. Ona navodi da su brojni zahtevi svih budžetskih korisnika pristigli u prethodnom periodu ali da se pridržavaju preporuka Ministarstva finansija da  rashode treba prioritetno finansirati. „Radili smo analizu šta je prioritetno u ovom budžetu i tako isplanirali rashodnu stranu“ – navodi Malinovićeva.

Tekuća budžetska rezerva uvećana je za 20 miliona dinara, stalni troškovi uvećani su za 5 miliona dinara, za učešće u projektima opredeljeno je oko 17 miliona dinara, za izmirivanje obaveza po presudi Privrednog suda u Nišu za poravnanje prema izvođaču radova rebalansom je opredeljeno oko 17 miliona dinara a za uređenje pešačke staze kod vrtića Neven 10,8 milona dinara. Za pojačano održavanje ulica i puteva iz budžeta će biti izdvojeno dodatnih 70 miliona dinara  pa će na raspolaganju za tu namenu biti rekordnih 155 miliona. Načelnica Odeljenja finansija navodi da je bilo dosta zahteva škola i ustanova kulture po kojima  su takođe, opredeljena sredstva. Sredstva su opredeljena i za izmirivanje dugova apotekarske ustanove  do septembra meseca ove godine. Veći iznos sredstava, 5,9 miliona  ide i Domu kulture jer inicijalnim budžetom nisu predviđena sredstva za Pirotsko kulturno leto i Međunarodni folklorni festivanl.

„Ostaje jedno upozorenje svim budžetskim korisnicima da u narednom periodu troše opredeljena sredstva“ – poručila je Ivana Malinović, načelnica Odeljenja za privredu i finansije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker