Gradska hronika

Prvi put u Pirotu otvorena vrata pravosuđa za građane

U velikoj sali Višeg sudu u Pirotu  održan je  forum “Otvorena vrata pravosuđa” kako bi se građani upoznali sa radom ove institucije iz drugačije perspective, kroz razgovor sa predstavnicima pravosuđa u cilju razrešenja dilema koje imaju kao realni ili potencijalni učesnici u postupku. Ovo je prvi ovakav događaj u Pirotu  gde su građani otvoreno mogli da postavljaju pitanja predstavnicima pravosuđa. Otvaranjem svojih vrata za građane, Osnovni sud u Pirotu se priključio   grupi od preko 70 sudova i tužilaštava svih nadležnosti u Srbiji, u kojima se realizuje program “Otvorena vrata pravosuđa”.

 Cilj projekta „Otvorena vrata pravosuđa“, koji je podržan od strane USAID-a, je jačanje poverenja građana u rad pravosudnih institucija u Republici Srbiji kroz razvoj dijaloga i komunikacije između građana i predstavnika pravosuđa kao i jačanje odgovornosti njihovog rada.

Tema foruma, koji je održan u pirotskom sudu  bila je:„Koji su oblici lišenja slobode i kako mediji izveštavaju o njima?“. Građani su, od Nebojše Kostića, sudije Osnovnog suda u Pirotu, Marije Rangelov, zamenika u OJT u Pirotu,  Bojana Rajkovića, advokata  i Bobana Živkovića, načelnik Odeljenja kriminalističke policije mogli da čuju i razjasne brojne dileme o radu ovih institucija. Koji su oblici lišenja slobode i šta je važno da građani znaju o svojim pravima i da li imaju parvo na prigovore ili žalbe na postupanje nadležnih organa, su samo neka od pitanja o kojima se razgovaralo.

Momčilo Živadinović, rukovodilac programa “Otvorena vrata pravosuđa”, kaže da cilj ovog programa  jeste demistifikacija određenih institucija. “Ovakav događaj se u Pirotu održava prvi put, ovo je samo jedan od sudova sa kojim asarađujemo , počeli smo pre  4 godine samo sa 15 sudova, u međuvremenu se priključilo preko 70 sudova i tužilaštava svih nadležnosti.

Živadinović ističe da se sa sudskom upravom,  medijima, advokatima razgovara  o tome koji su  to sadržaji koji najviše zanimaju ljude iz određene  lokalne sredine. “Svaki put je druga tema,  građane najviše interesuje  izvršenje izvršnih postupaka zašto suđenja dugo traju,  kao i nasilje u porodici, tema koja je u poslednje vreme veoma aktuelna. Potrebno je raditi ne samo na edukovanju građana već i na edukovanju predstavnika pravosuđa o konkretnim temama” – istakao je  rukovodilac programa “Otvorena vrata pravosuđa”.

Od početka godine Osnovnom javnom tužilaštvu u Pirotu podneto je oko 400 krivičnih prijava, 108 lica je lišeno slobode, što Pirot svrstava na drugo mesto u Republici, posle Beograda. PR Javnog tužilaštva kaže da  na ove podatke u najvećoj meri utiče blizina granice odnosno krivična dela u kojima su uglavnom počinioci strani državljani.  Građani su još, na Forumu koji je održan u zgradi Osnovnog suda u Pirotu, mogli da čuju i podatak da se iz budžeta Srbije svake godine izdvaja oko 10 miliona evra zbog neosnovanog lišavanja slobode.

Foto: Ilija Lika Pejčić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker