Gradska hronika

Prvi Avanturistički festival “Outdoor fest Jerma” nadmašio očekivanja učesnika i organizatora

Prvi Avanturistički festival “Outdoor fest Jerma”, u periodu od 16. do 20. avgusta, ugostio je oko 100 avanturista iz Srbije, Bugarske, Makedonije i BiH. Avanturisti su za pet dana probali sportsko penjanje, planinarenje, planinsko trčanje, biciklizam, jogu, slackline i zavirili u tajne pećina sa blagom. Porodice sa decom, trkači, penjači i zaljubljenici u prirodu tokom ovih dana uživali su u otkrivanju nesvakidašnje lepote u neistraženom delu jugoistočne Srbije. Organizacioni tim festivala okupio je oko 50 ljudi iz deset udruženja iz cele Srbije.
Specijalni rezervat prirode Jerma, ekološki biser Srbije, sa svojim prirodnim i kulturnim vrednostima, ostavio je fantastičan utisak na posetioce. Vlaška i Greben planina predstavljene su učesnicima na planinarskim turama, dok su ih ostali upoznavali na planinskom trčanju i vozeći bicikle. Na novoopremnljenim smerovima za sportsko penjanje oprobali su se penjači u okviru penjačkog festivala, dok su radionice sportskog penjanja bile najposećenije. Posebna pažnja posvećena je organizaciji aktivnosti za decu koja su pored kreativnih radionica i igrica probala luk i strelu, spuštanje niz stenu, penjanje ili planinarenje do vidikovaca.
Tragače za pravom avanturom oduševio je ulazak u neuređenu pećinu Vetrena Dupka i potraga za čuvenim pop Martinovim blagom. Za kraj dana učesnici su prisustvovali radionicama joge, hodali na balansirajućoj traci ili se družili pored vatre uz open cinema i priče sa putovanja i pustolovina.
Učesnici Adventure Outdoor festivala su imali prilike da se osveže Mg Mivelom, prirodno mineralnom vodom bogatom magnezijumom i da ujedno nadoknade minerale, koji se gube usled fizičke aktivnosti i toplog vremena. Festival je podržala i Esensa sa HydroStar napitkom za rehidraciju i ostalim proizvodima iz svoje Wellness linije. Nezaboravne avanture zasladile su nam Sweeet čokoladice. Naizdržljiviji, najavanturisti i avanturistkinje, dobili su zaslužene medalje, kao i Esensa Shape Up pakete i Sweet poklone.

Avanturistička mreža se zahvaljuje svim učesnicima i saradnicima na podršci u organizaciji: JP Srbija Šume, Sportsko – turističkom centru Dimitrovgrad, Turističkoj organizaciji Pirota, sportskom klubu “Tribe”, Turističkoj organizaciji Srbije, Gradu Pirotu, Rewild centru za povratak prirodi, BK M-u, PSK Dvig-u, PK Vidlič, Igor Đorđević photography, Look at me studiju, Merino world-u, Yogaone, Outdoor Collectiv-u, SPExtreme, mesnoj zajednici Trnski Odorovci, Oblakovim Pertlama i brojnim volonterima.
Avanturistički festival i oduševljenje posetilaca, potvrdili su da je kanjon reke Jerme pravo mesto za eko i avanturističke aktivnosti, porodično kampovanje i aktivni odmor. Udruženje Avanturistička mreža će nastaviti da u narednom periodu realizuje projekte za oživljavanje ovog prostora, a Avanturistički festival “Outdoor fest Jerma” ima puno potencijala da postane tradicionalna manifestacija i brend jugoistočne Srbije.
Autor fotografija: Igor Đorđević

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker