Reportaža

Prva solarna elektrana u Pirotu puštena u pogon

Piroćanac Bratislav Vidanović, po zanimanju IT stručnjak, napravio je solarnu elektranu na krovu svoje kuće snage 10 kilovata sa idejom da od svoje porodične kuće napravi energetski potpuno održivo domaćinstvo koje će zahvaljujući elektrani u potpunosti zadovoljavati potrebe za električnom energijom.

Kako je Vidanović kazao za Pirotske vesti, za izgradnju ovakve solarne elektrane potrebno je investirati oko 1.000 evra po kilovatu, a za realizaciju investicije bilo je potrebno pet do šest meseci.

-Cilj nam je da emisiju ugljenika svedemo na nulu kao domaćinstvo, odnosno da kompletne potrebe za strujom zadovoljavamo iz sopstvene proizvodnje, a takođe, ja koristim i električni motocikl i hibridni automobil. Očekujemo da će se investicija isplatiti u potpunosti za desetak godina-kaže Vidanović i dodaje da će svu proizvedenu električnu energiju, shodno najnovijoj zakonskoj regulativi iz ove oblasti, slati EPS-u, od koga će uzimati nazad onoliko koliko njegovom domaćinstvu treba da bi se na kraju svakog meseca napravio presek stanja-navodi Vidanović.

Dejan Cvetković, stručnjak za solarne elektrane iz Niša, iz kompanije “Envi dome” kaže da su solarne elektrane odavno u ekspaniji u EU, a da je sve veće interesovanje i u Srbiji.

-Zbog aktuelne energetske situacije na globalu interesovanje je sve veće u Srbiji. Ovo je prva solarna elektrana u Pirotu i okolini, ali širom Srbije smo instalirali i solarne elektrane dosta većeg kapaciteta-kaže Cvetković.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker