Kultura

Prva samostalna izložba akvarela Dragana Mančića

U Galeriji „Čedomir Krstić“ otvorena je prva samostalna izložba akvarela Dragana Mančića. Mančić se slikarstvom bavi od gimnazijskih dana, imao je dvanaest samostalnih izložbi, učesnik je brojnih kolektivnih izložbi i likovnih kolonija u Srbiji, Crnoj Gori i  Severnoj Makedoniji.

Izložbu je otvorila direktorka Galerije, Radmila Vlatković koja je istakla da će publika imati prilike da uživa u pedesetak akvarela Dragana Mančića. „Sa puno nežnosti i slikarske veštine umetnik pristupa zadatku predstavljanja sveta onakvog kakav jeste, odnosno, onakvog kakvim ga on vidi. Urbani motivi, pejzaži, mrtva priroda, motivi pirotskih ulica, seoski predeli ali i cvetni motivi sa ružama i jorgovanima, lukom, predeli sa Ohrida sa barkama i atmosferom koja ovom tehnikom izaziva posebnu draž trenutka. Potezi četke su jednostavni i široki, čisti, pomalo razliveni, ali bez geometrijske ukočenosti. Sve deluje nenametljivo, prirodno i estetski. Scenografsko rešenje kompozicije, odnosa prostora i objekata ukazuje na bogatstvo neoimpresionističke stvarnosti  kojom je slikar opčinjen“ – istakla je direktorka Galerije.

Ona kaže da Dragan Mančić pokušava i uspeva da u akvarelu pronađe nove puteve i drugačije smislenosti.

Umetnik kaže  da je prvi akvarel naslikao davne 1997. godine, presudan je bio susret sa profesorkom akvarela u koloniji na Durmitoru. Od tada se uglavnom bavio slikanjem uljanim bojama a kasnije akrilikom  gde je dobijao brojne nagrade. U poslednjih pet godina intenzivno slika kavarele.

„Akvarel je ozbiljna tehnika, jedna od najznačajnijih drevnih tehnika gde mora da postoji vizija i koncepcija u glavi da bi se napravio dobar akvarel, mora da se prati vlažnost papira. Ova tehnika zahteva od umetnika da sputa svoj temperament, meni je od 1997. do sada trebalo dosta   da  obuzdam svoj temperament. Pre 5 godina sam ozbiljno počeo da slikam akvarele jer sam se smirio, radim ozbiljno , promišljeno“ – kaže, slikar, Dragan Mančić.

U Galeriji „Čedomir Krstić“ Izloženo je oko 50 radova, uglavnom pejzaža za koje autor kaže da  inspiraciju nalazi u  Visoku.  „Te nostalgične scene, ono što u meni izaziva ozbiljna sećanja, velika ljubav prema tom prostoru, ljudima, vremenima u kojima smo živeli kada su se ljudi voleli, poštovali. Ta ljubav prema prirodi koja nam je potrebna je u ovim slikama“ – kaže Mančić.

Mančić se slikanjem  bavi više od 50 godina a poslednjih 30 godina profesionalno, koristi različite tehnike jer kako kaže, zbog svoje nemirne prirode stalno istražuje,  ispituje i uči.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker