Gradska hronika

Protiv diskriminacije na društvenim mrežama

Udruženje građana “Vizija” realizuje projekat “Dodaj prijatelja”, čiji je cilj suzbijanje diskriminacije među mladima, pre svega na društvenim mrežama poput Fejsbuka i drugih, ali i jačanje kapaciteta dece i mladih za samostalno delovanje u lokalnoj zajednici. U okviru ovog projekta, sinoć je u holu Doma kulture odigrana premijerno predstava “Toleriši, ne diskriminiši”. Scenario za predstavu pisala je Vanja Jocić.

vizija_3

Po rečima Milana Antića, iz “Vizije”,  proces osnaživanja mladih odvijaće iz tri dela.

vizija_1

-U prvom delu sertifikovani predavači održali su trening na kome su obučili 16 vršnjačkih edukatora iz svih opština Pirotskog okruga. Tema treninga bila je zaustavljanje govora mržnje putem društvenih mreža, kao i promocija tolerancije i ljudskih prava među mladima. Vršnjački edukatori su avgusta meseca posetili  Međunarodni omladinski volonterski kamp – ORA 2015 na Zavojskom jezeru kod Pirota, na kome su učestvovali mladi iz preko 20 zemalja. Vršnjački edukatori zajedno sa učesnicima kampa iz inostranstva, održali su 10 zajedničkih radionica gde se razgovaralo o primerima dobre i loše prakse tolerancije i diskriminacije u  zemljama iz kojih dolaze volonteri. Obučeni vršnjački edukatori, održaće tokom septembra meseca vršnjačke radionice,  u svim srednjim školama Pirotskog okruga, a sve pod mentorstvom trenera-kaže Antić za Pirotske vesti i dodaje:

vizija_2

-Drugi deo projekta je osnaživanje mladih kroz edukaciju mladih glumaca-srednjoškolaca na temu ljudskih prava, tolerancije i aktivizma, a zatim i pripremu pozorišne predstave (performansa)kao oblika omladinskog aktivizma. Pozorišnu predstavu (performans) osmisliće sami glumci uz podršku reditelja i scenariste, kao i pripadnika diskriminisanih grupa. Tema pozorišne predstave biće diskriminacija i govor mržnje putem društvenih mreža, i sve negativne posledice koje proizilaze iz takvog ponašanja. Nakon toga sledi javna prezentacija edukativne predstave u svim opštinama Pirotskog okruga, sa snažnim porukama publici: TOLERIŠI, NE DISKRIMINIŠI! POŠTUJ RAZLIČITOST I MANJINSKE GRUPE! Po završetku predstava glumci su kroz neformalni razgovor sa publikom anketirali prisutne o utiscima sa predstave i sproveli istraživanje o stepenu tolerancije i poštovanju ljudskih prava u svim gradovima u kojima gostuju. Treći deo osnaživanja mladih na polju tolerancije biće medijska kampanja “Dodaj prijatelja” koja će se vršiti putem društvenih mreža, na raznim internet stranama, a tokom naredne godine emitovaće se promotivni trejler na televiziji koji će promovisati toleranciju na različitost među mladima na društvenim mrežama-zaključuje Antić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker