Kultura

Protest protiv zatrpavanja bazilike

Danas je na lokaciji Kladenčište kod Crvene Reke održan miran protest na kome su uz transparente protiv zatrpavanja bazilike građani iskazali svoj protest zbog odluke da se ovaj veoma važan istorijski spomenik zatrpa i da se preko njega izgradi autoput, odnosno Koridor 10. 

protesti bazilika_2

Odluku niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture da se ovaj veoma važan spomenik kulture sačuva za buduća pokolenja preinačio je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture iz Beograda. Protiv zatrpavanja bazilike usprotivio se i patrijarh Irinej koji je  apelovao da se ne zatrpava ovaj veoma značajni objekat koji svedoči o kontinuitetu hrišćanske vere na ovim prostorima.

Nakon reakcije patrijarha i ogromnog pritiska javnosti reagovala je i ministarka građevine Zorana Mihajlović koja je kazala da će bazilika biti sačuvana za buduća pokolenja, na taj način što će biti konzervirana pa zatrpana, odnosno biće nastavljeni radovi na izgradnji Koridora 10. Mihajlovićeva je izjavila da je takvo mišljenje dao Republički zavod iz Beograda, da će na tom mestu biti postavljena tabla na kojoj će pisati da se tu nalaze ostaci ove drevne građevine, a da će, kada se to bude moglo, biti napravljen nadvožnjak.

bazilika

Direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić Petrović kazala je Pirotskim vestima da je Republički zavod iz Beograda svojom odlukom naneo veliku štetu donoseći odluke koje nisu u njihovoj nadležnosti i stavljajući na taj način investitora u veoma nezavidan položaj.

protesti bazilika_1

-Problem je nastao jer su dve srodne institucije donele dve potpuno oprečne odluke. Ova nova odluka, takođe je sporna, kao i njihove izjave. Mislim da treba da reaguje Ministarstvo kulture i reši situaciju jer je pritisak javnosti da se sačuva ovaj veoma važni spomenik kulture preveliki da se ignorisala ova situacija-kazala je direktorka Vasić Petrović Pirotskim vestima i dodala da rešenje koje je predložio Republički zavod zapravo predstavlja uništenje, a ne očuvanje bazilike.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker