Obrazovanje

Prosvetari zahtevaju hitnu izmenu Zakona o obrazovanju

Povodom nemilog događaja u beogradskoj osnovnoj školi, pirotski prosvetari, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, podsetili su, još jednom, na neophodnost izmene Zakona o obrazovanju i zatražili hitnu reakciju nadležnih. “Od poslednjeg upozorenja, za samo nekoliko meseci,  smo od izmaknute stolice došli do pištolja” – kažu prosvetari i dodaju da se ovog puta ne sme odustati od zahteva. Prosvetni radnici traže izmenu Zakona o obrazovanju, ukidanje rijaliti programa koji promovišu nasilje i razvrat i ostavku nadležnih ministara.  

Miroslav Rančić, predsednik USPRS Pirotskog okruga,  izrazio je saučešće porodicama žrtava nemilih događaja koji su uznemirili građane Srbije. “Besan sam jer smo izgubili jednu veliku bitku i mi kao sindikati i Ministarstvo prosvete, trenutno gubimo sa 8:0. Novembra smo upozoravali na neophodnost hitne izmene Zakona o obrazobvanju. Nešto je počelo da se radi ali nažalost ništa konkretno nije urađeno” – rekao je Rančić.

Rančić kaže da bi iz moralnih razloga ministar trebalo da podnese ostavku jer je o promeni zakona počelo da se razgovara za vreme njegovog mandata.

“Imamo posledice lošeg Sistema obrazovanja  dvadesetak godina unazad. Imamo naopak sistem obrazovanja i pod hitno mi kao društvo moramo nešto da preduzmemo. Prosvetari moraju da budu jedinstveni u svojim zahtevima kako bi se izvršio pritisak na ministartsvo” – poručio je Rančić.

On je najavio da će se sledeće nedelje na glavnim odborima sindikata predložiti mere koje se hitno moraju preduzeti.  “Nadam se da svi imaju dovoljno svesti, morala i društvene odgovornosti da se pokrene nešto počevši od ministarstva pa do sindikata. Naša deca i mi nastavnici smo baza društva, mi smo njihovi vaspitači , oni su naši vaspitanici ako se ovako nastavi to neće biti dobro za budućnost naše dece” – poručio je predsednik USPRS Pirotskog okruga, Miroslav Rančić.

Suzana Manić, nastavnik informatike i računarstva u OŠ ”Sveti Sava” i predsednica USPRS ove škole podsetila je na događaje koji su prethodili tragediji kao što je izmaknuta stoliaca nastavnici u Trsteniku, učenik koji se potukao sa profesorom oko mobilnog telefona u Smederevu, Kristijan Golubović koji snima spot u školi u Beogradu, vršnjačko nasilje svuda na svim uzrastima, i da povodom svih ovih slučajeva ništa nije preduzeto.

Manićeva je iznela predlog članova ovog sindikata da se hitno zabrane rijaliti programi  i svi sadržaji koji promovišu nasilje i razvrat, kao i oporezivanje takvih  emitera kako bi se vratila šansa društvu za normalniji život i budućnost pre rešavanja svih drugih pitanja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker