Korona virus

Proslave i veselja u zatvorenom dovele do povećanja broja obolelih od korone

Na sreću, klinička slika obolelih je generalno lakša nego u prvom naletu, ali ukoliko virus dođe do starije populacije i hroničnih bolesnika može biti ozbiljnih problema, kaže dr Zec

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Pirot dr Radmila Zec izjavila je danas Pirotskim vestima da je do naglog porasta broja obolelih od korona virusa u Pirotskom okrugu, posebno u Pirotu i Beloj Palanci, došlo zbog brojnih proslava, slavlja, svadbi i drugih veselja koja su se organizovala i organizuju se uprkos apelima nadležnih da se takve organizacije odlože zbog trenutne epidemiološke situacije. Prema najnovijim podacima, na teritoriji Pirotskog okruga, od 22 poslata uzorka, čak 18 je pozitivno na COVID19, a od tog broja 15 je u Pirotu, dva iz Bele Palanke i jedan iz Babušnice. 

pirot korona zavod za javno zdravlje

Epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje ulažu nadljudske napore mesecima unazad kako bi suzbili širenje virusa, rade i vikendom, praktično danonoćno, bez odmora,  kako bi se, u saradnji sa Štabom za vanredne situacije, situacija ublažila koliko je moguće. Zbog toga epidemiolozi ponovo apeluju na sve da se sve vrste proslava odlože ili otkažu, kako se ne bi nastavio trend velikog povećanja broja obolelih. 

-Sreća je što je kod najvećeg broja obolelih prisutna blaga klinička slika, samo u malom broju slučajeva je srednje teška klinčka slika, imali smo samo jednog pacijenta na respiratoru, trenutno dva pacijenta su na lečenju u Nišu, a troje-četvoro su otpušteni jer su se oporavili. Ipak, ozbiljnih problema ćemo imati ako virus dođe do starije populacije i do hroničnih bolesnika. Zbog toga ponovo, po ko zna koji put, apelujemo da se odustane od svih vrsta proslava u zatvorenom-kaže dr Zec.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker