Reportaža

Pronađena grobnica mitropolita pirotskog Nektarija

Prilikom radova na uređenju dvorišta Stare crkve u Pirotu u Pazaru otkrivena je grobnica u kojoj je tačno pre 160 godina u sedećem  položaju sahranjen  pirotski mitropolit Nektarije, objavljeno je na sajtu Pazarske crkve u Pirotu.

04Kako se navodi na sajtu staracrkvapirot.blogspot.com, mitropolit Nektarije pominje se u  knjizi „Srpski Jerarsi“, gde piše da je on bio Grk sa ostrva Mitilene i da je ostao u dobrom sećanju kod starih Piroćanaca.

-Deda Nektarije, kako su ga od milošte zvali, stigao je u naš grad 1836. godine, odmah nakon Pirotske bune kojom su naši preci izričito zahtevali prekid nesnosne turske tiranije, smenu njihovog ajana i progon pohlepnog grčkog vladike Jeronima. Te godine u gradu je izbila i kuga koja je odnela čak 4.000 života-navodi se na sajtu.

Deda Nektarije nije znao srpski ni reči, govorio je grčki i služio se tumačem, ali je hrišćane u Pirotu čuvao i dobro se s čorbadžijama slagao, piše Vladimir Nikolić u svom delu „Stari Pirot“. On smatra i da je ulogu vladikinog prevodioca i pisara vršio Pejča, čuveni pirotski daskal koji je o većim praznicima i u hramu propovedao. Godinu dana pre svoje smrti, deda Nektarije je otvorio prvu školu u Pirotu, a postoji podatak da je te iste godine darivao Crkvu sa 29.000 groša. Ovaj blagočestivi arhijerej se upokojio 1853. godine, nakon sedamnaest burnih godina na tronu pirotske mitropolije.

Njegova grobnica je neobična, nalikuje malom hramu u kome je usnuli deda Nektarije postavljen u sedećem položaju okrenut ka istoku da tu sačeka vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka. Naspram njega je mala lučna uvala u zidu, nalik apsidi. Moguće je da je prilikom pogreba u njoj postavljena neka ikona koja se u međuvremenu raspala, piše na sajtu Pazarske crkve.

fotografije –  http://staracrkvapirot.blogspot.com/

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker