Kultura

Promovisana poslednja tri broja Pirotskog zbornika

U čitaonici Narodne biblioteke u Pirotu promovisan je najnoviji 46. broj Pirotskog zbornika. Iste večeri bilo je reči i o prethodna dva broja, s obzirom da je zbog epidemiološke situacije izostala uobičajena zvanična promocija. Gosti promocije bili su, redovan profesor na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Saša Nedeljković i, viši naučni saradnik Istorijskog instituta Beograd, Tatjana Katić. Na promociji je učestvovao i Goran Nikolić, urednik Pirotskog zbornika, a voditelj je bila Sanja Živković.

Najnoviji Pirotski zbornik sadrži devet radova. Urednik Zbornika, Goran Nikolić, kaže da se dva rada odnose na velike epidemije, jedan na koronu, a drugi na špansku groznicu, koja je bila je još opasnija, zatim dva rada iz oblasti biologije o lekovitom bilju i sličnim temama, obrađivane su i istorijske teme na osnovu prikupljene građe u Centralnom državnom arhivu u Sofiji, zatim Sead Ibrić je preveo natpise na turskim nadgobnim spomenicima koji se nalaze u Muzeju, a jedna od tema bila je Menjanje i napuštanje pirotskog govora u novije vreme.

Profesor Saša Nedeljković bio je recenzent radova koji se odnose na etnički identitet stanovnika pograničnog dela. Konkretno recenzirao je radove Dejana Krstića koji se bavi problemom Šopa i Torlaka i smatra da je to jedna izuzetno važna tema, veoma dobro obrađena. Takvi radovi, sa obiljem empirijske građe, se ne pojavljuju često u naučnim časopisima i ređe dospevaju u javnost, pa je otuda važno što se nalaze u Zborniku.

Tatjana Katić, specijalista za osmanski period, kaže da je jako važno videti kako napreduju osmanistička istraživanja Pirota i pirotskog kraja uopšte. Ona kaže da treba javno reći koje su mogućnosti za arhivska istraživanja i međuarhivsku saradnju Pirotskog arhiva sa Državnim arhivom u Istambulu. To bi bio jedan od načina da se mladi ljudi opredele da više izučavaju istoriju svog kraja, jer istorija Pirota nije samo istorija grada. Pirot isuviše važan u širem kontekstu, i Balkana i Osmanskog carstva. Ona smatra da je istorija pirotskog kraja u osmanskom periodu prilično zapostavljena, ali radovima koji se objavljuju u Pirotskom zborniku i drugim naučnim časopisima, čak i u inostranstvu, situacija se menja na bolje.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker