Zdravlje

Promovisana nova, bivalentna, vakcina protiv covid-a 19

U Velikoj sali Skupštine grada održana je promocija nove, bivalentne, vakcine protiv covid-a 19, epidemije koja još uvek traje, mada se u poslednje vreme znatno manje govori o njoj. Vakcinacija i značaj prevencije predstavljeni su u saradnji sa nevladinom organizacijom ASB, uz podršku Svetske zdravstvene organizacije, USAID-a i Vlade Republike Srbije. Prisutnima se, najpre, obratila, predsednica Saveta za zdravlje grada Pirota, dr Milena Dimitrijević koja je istakla koliko je važna prevencija, naročito za najranjiviji deo stanovništva, ljude starije od 50 godina.

Dr Dimitrijević je podesetila da je grad Pirot bio veoma aktivan, naročito kada je počela epidemija, i dao maksimalnu podršku zdravstvenom sistemu, Domu zdravlja Pirot, koji je sprovodio vakcinaciju, i Opštoj bolnici Pirot na zbrinjavanju pacijenata obolelih od covid-a.

“I sada smo na usluzi i pružićemo svaku vrstu podrške. Želim da prenesem našim građanima poruku da smo se malo uspavali, da ne govorimo toliko o koroni, a pandemija je i dalje tu, virusa ima, on cirkuliše, a obično ljudi sada misle da je opasnost prošla. Moguće su i dalje teške forme infekcije, i upravo je cilj ovog projekta upoznavanje našeg stanovništva, pre svega osetljive populacije, a to su osobe starije od 50 godina koje imaju problem sa imunim sistemom i pridruženim bolestima koliko je važno da se vakcinišu ovom bivalentnom vakcinom protiv covid-a 19 da bi pojačali svoj imunitet” – rekla je dr Dimitrijević.

Ona je dodala da vakcinacija sprečava teške kliničke oblike bolesti i da, kao predsednica Saveta za zdravlje i saradnica na ovom projektu, poziva stanovništvo da se odazove vakcinaciji.

Jelena Tešić, koordinatorka za komunikacije Nemačke humanitarne organizacije ASB, zahvalila je gradu Pirotu kao saradniku na mnogim projektima i rekla da se promocija vakcinacije održava u još nekoliko gradova u Srbiji.

“U Republici Srbiji u nekoliko gradova biće održano niz aktivnosti u domovima zdravlja i drugim ustanovama sa ciljem promocije nove bivalentne vakcine. Takođe, timovi će izlaziti na teren za osobe koje nisu u mogućnosti da dođu u domove zdravlja i izaći ćemo u susret svim kategorijama stanovništva. Važno je informisati ih da bi oni mogli da se odluče da se vakcinišu i zaštite od ove bolesti”- rekla je Tešićeva.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker