Ostale vesti

Promovisana knjiga Neška Madića “Rusija, Srbija i novi svetski poredak” – Analiza brojnih pitanja, zašto ratovi, revizija istorije, ucene, čemu to vodi

U Likovnoj galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu promovisano je knjiga, sociologa, Neška Madića pod nazivom Rusija, Srbija i novi svetski poredak. Delo je vrlo detaljna analiza neoliberalnog svetskog poretka, koji je evidentan od 1990. godine, i njegovih posledica na razvoj čovečanstva. Autor je pokušao da odgovori na pojedina važna pitanja sa kojima se suočava savremeni svet, a to je, pre svega, zbog čega su Rusija i Srbija glavne mete novog svetskog poretka, zatim, ko je Srbiji naneo štetu od 300 milijardi dolara usled ekonomskih sankcija, bombardovanja i pljačkaške privatizacije, zbog čega se danas vodi rat u Ukrajini i slično. Moderator večeri bio je, novinar, Boban Mitić a, kao gost, o ovim temama govorio je i prof. dr Vjekoslav Butigan.

Autor knjige, Neško Madić, kaže da je njegova teza, kao i velikog broja geopolitičara, da je 21. vek vek bitke za Rusiju i vek bitke za čašu vode.

“Od ishoda te bitke zavisi da li će čovečanstvo preživeti i zasnovati se kao zajednica ravnopravnih naroda, ili će postati koncentracioni logor novog svetskog poretka, ili će nestati sa istorijske scene. Ja se nadam da će čitaoci biti zadovoljni, jer će moći da i sami odgovore na pitanja koja postavljam u ovoj knjizi. U ovoj situaciji, kada se svet nalazi na ivici Trećeg svetskog rata i nuklearnog samouništenja, ljudi traže odgovore na ta pitanja, šta se događa u svetu i zbog čega dolazi do sukoba. Jedan od odgovora je taj što se godinama postavlja kao cilj uništenje Rusije i stvara se antiruska histerija, pri čemu dolazi do grube revizije istorije, do negiranja uloge Rusije i Srbije u borbi protiv fašizma, tako da se danas nosiocima demokratije proglašavaju neonacisti, fašisti i oni koji su ratovali na strani Hitlera. Svi oni koji su bili na strani Hitlera imaju podršku takozvanog demokratskog zapada, a dve zemlje koje su dale najviše žrtava u borbi protiv fašizma, Rusija i Srbija, nazivaju fašistima i nacistima. Rusija je imala 27 miliona ljudskih žrtava u borbi protiv fašizma, da bi oslobodila Evropu. Danas Ruse nazivaju fašistima, Srbe nacistima, a ukrajinske neonaciste i albanske narkoteroriste nazivaju demokratskim snagama” – kaže Madić.

Foto: Ilija Lika Pejčić

Jedan od ciljeva knjige je da se ovakve stvari demistifikuju i da se objasni suština novog svetskog poretka koji se zasniva na demokratiji za 0,1 posto najbogatijih, na egoizmu, pohlepi i gramzivosti koji vode čovečanstvo prema nuklearnoj kataklizmi i kamenom dobu, dodao je Madić i najavio sledeću promociju u Ruskom domu u Beogradu. Promocija je zakazana povodom godišnjice Nato bombardovanja, 22. marta, u prisustvu visokih predstavnika dve zemlje i pojedinih institucija.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker