Zdravlje

Promocija vakcine u cilju očuvanja zdravlja najugroženijih građana

Završni skup medicinskih timova iz Pirota i Dimitrovgrada, koji su učestvovali u projektu “Podrška angažovanju zajednice u kampanji vakcinacije protiv virusa kovid-19” održan je u svečanoj sali GU Pirot. Okupljeni zdravstveni radnici razmenili su iskustva iz prakse koja se odnose na promociju vakcinacije i samu vakcinaciju protiv virusa kovid-19. Tokom ovog projekta pirotski lekari posetili su preko 300 porodica u kojima žive hronični bolesnici I starije osobe a vakcinisano je više od 120 građana.

Akcija promocije vakcinacije protiv virusa kovid-19 sprovedena je  u Pirotu i Dimitrovgradu i u još 25 opština u Srbiji u okviru projekta “Podrška angažovanju zajednice u kampanji vakcinacije protiv virusa kovid-19”, u saradnji sa nevladinom organizacijom ASB, a uz podršku Svetske zdravstvene organizacije i USAID-a, koji, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, pružaju podršku promociji vakcinacije protiv kovida-19 u Srbiji.

Dr Suzana Stanković, direktorka Doma zdravlja Pirot, zadovoljna je rezultatima koji su ostvareni tokom trajanja projekta. “Obišli smo preko 300 porodica i sa njima podelili informacije o značaju vakcinacije protiv kovida -19, vakcinisano je preko 120 osoba. Ovo je projekat Vlade Republike Srbije koji se  sprovodi u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i USAID-om” – istakla je dr direktorka Doma zdravlja.

Do sada je u Pirotu  podeljeno  68.000 vakcina od čega je  prvom dozom  vakcinisano 26.000 ljudi. Dr Stanković kaže da je stanovništvo našeg grada pokriveno adekvatan način vakcinom ali se  i u narednom periodu nastavlja sa promocijom vakcinacije. Ona je pozvala građane da prime vakcinu protiv kovida. Preventivni centar radi  svakodnevno od 7 do 13 sati.

Predsednica Lokalnog saveta za zdravlje grada Pirota, dr Milena Dimitrijević , kaže da grad Pirot i Lokalni savet za zdravlje pruža podršku u svim aktivnostima, naročito kada se radi o preventivnoj zdravstvenoj zaštiti. “Mi smo zaboravili na kovid 19 ali virus je Ii dalje prisutan, pratimo epidemiološke podatke, imamo porast pozitivnosti i sada smo u crvenoj zoni sa većim rizikom za prenos infekcije. Zato je jako važno da se vakcinišu buster dozom naročito stariji stanovnici koji imaju komorbiditete, boluju od nekih drugih hroničnih bolesti, imaju stanja imunodeficijencije” – rekla je predsednica Lokalnog saveta za zdravlje grada Pirota.

Zorica Živojinović, project menadžer ASB-a, podseća  da  Svetska zdravstvena organizacija sa lokalnim partnerima među kojima je i organizacija ASB, radi na promociji vakcinacije više od godinu dana. U prethodnoj fazi bilo je obuhvaćeno 80 opština  a ovim projektom još 27 opština. Promotivni material pripremilo je Ministarstvo zdravlja a loklani domovi zdravlja su na terenu obaveštavali građane o značaju vakcinacije buster dozom koja je namenjena starijima od 55 godina I hroničnim bolesnicima. Ona je istakla da su za dva meseca  zdravstveni radnici  posetili preko 2.500 porodica, a vakcinisano je više od 600 ljudi.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker