Kultura

Promocija nagrade studiji zaštite sela Gostuša u Pirotu

Grad Pirot će biti domaćin Lokalne ceremonije za Studiju zaštite sela Gostuša u opštini Pirot, dobitnika Gran-pri nagrade Evropske unije i priznanja Evrope Nostre za kulturno nasleđe za 2016-u godinu, u periodu od 27.8. do 31.8.2016.

Svečani deo lokalne ceremonije održaće se 31.8.2016. u Domu kulture u Pirotu, a prethodiće mu četvorodnevni seminar koji će okupiti stručnjake iz različitih oblasti vezanih za zaštitu i promociju kulturnog i prirodnog nasleđa. 

Prema rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš i upravitelja Fondacije, Elene Vasić Petrović “organizacija lokalne ceremonije obaveza je svakog dobitnika Nagrade Evrope Nostre i Evropske unije”, a s obzirom na to da je Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš poneo ovo prestižno priznanje za projekat koji se odnosi na pirotski kraj, odlučeno je da se ista održi upravo u Pirotu.

“Svečani deo ceremonije okupiće nadamo se veliki broj gostiju, pre svega piroćanaca, koji će u svom gradu imati priliku da vide kako je projekat započet i kako se odvijao, ali i da saznaju u kakvoj konkurenciji je naš Zavod odneo čak dve pobede, osvojivši pored samog priznanja i dodatnu Gran-pri nagradu”, rekla je Vasić Petrović i dodala da će na ceremoniji, govoriti gradonačelnik Pirota, gdin Vladan Vasić, generalni sekretar Evrope Nostre gđa Sneška Quaedvlieg-Mihailović, a očekuje se da će doći i ambasador Michael Davenport, kao i brojni drugi ambasadori i zvaničnici. Na trgu ispred Doma kulture biće postavljena izložba “Staroplaninsko selo Gostuša”, koja će takođe biti otvorena u okviru lokalne ceremonije.

Seminar će se održati u Dojkincima i okupiće 30-ak stručnjaka iz regiona, a među njima će biti i predstavnici pirotske uprave, turističke ogranizacije i javnih preduzeća. Planirano je da učesnici obiđu Gostušu, ali i brojne druge spomenike kulture u Pirotu i okruženju. Prema rečima Ivane Cvetković, saradnika niškog Zavoda i glavnog koordinatora seminara, glavna zamisao okupljanja je “povezivanje svih zainteresovanih strana i planiranje zajedničkog delovanja”, a krajnji cilj je naravno “uspostavljanje efikasnijeg sistema zaštite kulturnih i prirodnih dobara u našoj zemlji”.

Lokalnu ceremoniju organizuju Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš i Grad Pirot, uz pomoć Evropske Komisije i Evrope Nostre, kao i Turističe organizacije Pirota, Doma kulture Pirot i Fondacije arhitekta Aleksandar Radović.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker