ObrazovanjeOstale vesti

Promene završnog ispita u osnovnoim obrazovanju i vaspitanju  za školsku 2022/23.

Pravilnikom o izmenama Pravilnika o programu završnog ispita u osnovnom obrazovanju i vaspitanju predviđene su promene cilja završnog ispita i strukture. Završni ispit  će činiti tri testa – srpski (maternji)  jezik i književnost i test iz matematike  ostaju kao i prethodnih godina a novina je  da nema kombinovanog testa već se učenik odlučuje za jedan od predmeta sa liste: biologija, geografija, istorija, fizika i hemija.

Novina je da se učenici osmog razreda već sada, od 1. do 30. decembra, izjašnjavaju pisanim putem u školi ili elektronski na portalu posvećenom upisu u srednju školu ( moja srednja skola) iz kojeg će predmeta od pet ponuđenih raditi treći test.

U skladu sa izmenom učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti i 14 iz matematike  dok treći test donosi 12 bodova, što je ukupno 40 bodova koje učenik može ostvariti na završnom ispitu. Podsećamo, da na osnovu uspeha iz VI, VII i VIII razreda učenik može ostvariti 60 bodova.

Završni ispit je obavezan za sve učenike osmog razreda oisnovne škole jer je to uslov za završetak osnovnog obrazovanja kao i uslov za upis u srednju školu. Izbor predmeta na trećem testu ne utiče na listu želja koju učenik podnosi za upis u srednju školu i bez obzira na izabrani predmet na završnom ispitu učenik može da se opredeli za bilo koji smer.

Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, probni završni ispit predviđen je za 24. i 25. mart a završni ispit polaže se od 21. do 23. juna.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker